Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als mijn kop er nu af moet, dan is het maar zo”

Bob Peeters gaat confrontat­ie aan met ref na betwiste strafschop­fase

-

In de Kempen gaat er doorgaans rustig aan toe, maar gisterenav­ond veroorzaak­te Bob Peeters toch een stevige storm in ’t Kuipje. De Kempense coach nam na de nederlaag tegen Beerschot Wilrijk scheidsrec­hter Ken Vermeiren stevig op de korrel. Aanleiding was een betwiste strafschop­fase na handspel van Maxime Biset.

Het had gisteren de avond van Sava Petrov en Stephen Buyl kunnen worden. De Serviër en de Oost-Vlaming hadden dit seizoen amper hun stempel op het Westelse voetbal kunnen drukken, maar net voorbij het uur zorgde het aanvalsduo wel voor de 1-0. Petrov stond nog maar twintig seconden op het veld toen hij in een omschakelm­oment eerst zijn snelheid uitspeelde om dan onorthodox Buyl de openingstr­effer voor te schotelen. De nummer 14 maakte het fraai af.

Zou Westerlo bij de zevende poging dan toch eens kunnen winnen van de Ratten? Na een moeilijke eerste helft hadden de Kemphanen de controle overgenome­n. Het begon net voor rust met een dubbele kans voor Rommens en Oto’o, na de pauze zetten – opnieuw – Rommens, Dewaele en Abrahams die

tendens 12 32 32 12 verder. Het doelpunt van Buyl was het orgelpunt.

De vreugde was echter van korte duur. Een betwiste strafschop­fase luidde voor Bob Peeters en co een frustreren­de avond in. Maxime Biset ging in de zestien het duel aan met Marius Noubissi en kreeg via een omhaal van de Kameroener het leer ongelukkig tegen de arm. Scheidsrec­hter Vermeiren legde de bal op de stip.

Hautain gedrag

Peeters begreep er niets van. “Wat moet Biset met zijn armen doen?”, haalde de Kempense coach de schouders op. “Als je daarvoor gaat fluiten, dan moeten we gewoon stoppen met voetballen. Dan moet je alles affluiten. In eerste klasse hebben ze dan de luxe om die fase zeven keer via de VAR te bekijken, hier niet.”

Na het laatste fluitsigna­al trok een emotionele Peeters stevig van leer tegen scheidsrec­hter Ken Vermeiren. Keeperstra­iner Paul Peeters moest zijn T1 zelfs tot bedaren brengen en behoeden voor erger. “Wat ik allemaal heb gezegd? Heel veel

op korte tijd. Met deze scheids gebeurt er elke keer wel iets discutabel of hebben we een klacht aan ons been.”

“Een keer ging het over een bekertje bier dat achter de doellijn viel. Niemand had daar een opmerking over, maar hij vond het wel nodig om daar een uitgebreid verslag over te schrijven. Als club zijn we ons drie keer moeten gaan verdedigen op de bond. Was dat echt nodig? Kunnen we ons niet beter focussen op het voetbal? Wij willen een propere sport, wij willen mensen die capabel zijn om wedstrijde­n te fluiten. Iedere keer opnieuw lukt dat niet. Zo kon er gisteren nog een andere ploeg de 3-2 maken na een duidelijke fout. Wij krijgen nu een strafschop tegen. Jammer dat de kleinere ploegen benadeeld worden.”

Een extra doorn in het oog van Peeters was de houding van de ref. “Ik geef toe dat ik in de fout ben gegaan, maar het moet ook van twee kanten komen. Scheidsrec­hters zijn ook maar mensen en ik ben iemand die iedereen een kans wil geven. Maar als je je dan hautain begint te gedragen en tot drie begint te tellen, (zaterdag, red.)

(KV Mechelen, red.) dan wordt het mij te veel. Dan gaat het om machtsmisb­ruik en houdt het ook voor mij op. Sinds mijn achttiende heb ik voor het Belgische voetbal toch iets betekend. Op een positieve manier. Als mensen mij dan beginnen uit te dagen, dan word ik emotioneel.”

Schorsing

Dat zijn actie niet zonder gevolgen zal blijven, beseft Peeters maar al te goed. “Als ze mij tot het einde van het seizoen willen schorsen, moeten ze dat maar doen. Het boeit mij niet. Ik wil er alles aan doen om Westerlo te behoeden van een aantal zaken in het voetbal. Ik ga voorop in de strijd voor mijn groep. Als daarvoor mijn kop eraf moet, dan is het maar zo.”

Opmerkelij­k: Westerlo kon met Vermeiren als ref nog nooit een wedstrijd winnen. Vijf keer werd er verloren, één keer eindigde de wedstrijd op een gelijkspel. Het zat de Kemphanen zo hoog dat ze al drie keer probeerden om Vermeiren te wraken. Tevergeefs. De kans lijkt ons groot dat er na vanavond een vierde poging volgt. Wordt ongetwijfe­ld vervolgd.

 ?? FOTO'S BELGA ?? Ken Vermeiren geeft een strafschop voor een ongelukkig balcontact met de arm. Bob Peeters en zijn spelers begrijpen er niets van.
FOTO'S BELGA Ken Vermeiren geeft een strafschop voor een ongelukkig balcontact met de arm. Bob Peeters en zijn spelers begrijpen er niets van.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium