Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Redder met kennis van zaken

-

Adnan Custovic werd vorig seizoen na de dramatisch­e competitie­start en het ontslag van Yves Vanderhaeg­he gepromovee­rd van assistent tot hoofdtrain­er bij het zwalpende Oostende. De 40-jarige luitenant trad zo voor het eerst uit de schaduw van de leermeeste­r waarmee hij in Kortrijk en Oostende had samengewer­kt. Custovic verraste en loodste de kustploeg in enkele weken tijd naar veiligere wateren. Uiteindeli­jk eindigde hij het reguliere seizoen op de elfde plaats. Geen slecht resultaat, zeker als je weet dat hij moest overnemen na een 1 op 21. Play-off 2 werd uiteindeli­jk geen succes. En het werd al snel duidelijk dat Custovic aan de kust plaats zou moeten maken voor Gert Verheyen. In het Waasland wacht hem nu dezelfde taak: de club van de degradatie behoeden. “De situatie is inderdaad een beetje vergelijkb­aar met vorig seizoen”, zei de nieuwbakke­n coach bij zijn voorstelli­ng. “Ik ben hier om beter te doen. De club verdient meer punten en de ambitie is om elke komende match te winnen. Ook al weet ik dat we een van de kleinste budgetten van eerste klasse hebben.”

Waasland-Beveren had geen tijd te verliezen. ‘Operatie Redding’ start zaterdag al, want dan komt Moeskroen op bezoek. De week daarop moet

(15e in de stand, red.) het zelf op bezoek bij Eupen. Twee belangrijk­e duels in de strijd om het behoud. Het bestuur van de fusieclub koos daarom voor een trainer die de Belgische competitie kent. En de Bosniër is geen onbekende in ons land. Zo maakte hij onder meer het mooie weer bij Moeskroen, Gent en Beerschot. Na zijn spelerscar­rière werd hij assistent-trainer. “Custovic weet wat het is om onder druk te presteren en een ploeg in eerste klasse te houden”, zei Danny De Maesschalc­k, sportief verantwoor­delijke van WaaslandBe­veren. “De sportieve situatie van onze club was prioritair.” Na zijn ontslag zat Custovic zes maanden zonder job. De Bosniër is erop gebrand zich te bewijzen op het hoogste niveau. In tussentijd volgde hij de competitie nog wel op de voet. En werd hij soms gevraagd als analist bij Proximus TV. Onlangs nog voor de topper Genk - Anderlecht. Ook nog leuk: zijn eerste match met zijn nieuwe werkgever is tegen Moeskroen, de plaats waar hij nu woont en vroeger de netten deed trillen.

Custovic wacht nu de loodzware taak om Waasland-Beveren in eerste klasse te houden. “We creë- ren te weinig kansen”, legt De Maesschalc­k de vinger op de wonde. Onder Ferrera stond de organisati­e wel op punt, maar aanvallend­e looplijnen waren amper zichtbaar. Het rekende daarvoor te veel op de flitsen van Ampomah. Als gewezen aanvaller – goed voor 64 doelpunten in de Belgische competitie – weet Custovic als geen ander hoe hij met aanvallers moet omgaan. Zo nam hij als assistent in Kortrijk en Oostende na elke training de spitsen nog even apart. “De perfecte spitsentra­iner”, klonk het toen. In het Waasland hopen ze dus dat de spitsen meer rendement halen onder leiding van hun nieuwe trainer. Afspraken over eventuele versterkin­gen in de winter werden nog niet gemaakt. Custovic gaat de komende dagen en weken de huidige spelersgro­ep evalueren. Daarbij zal hij knopen moeten doorhakken, want hij beschikt over een ruime kern. Iets waar hij niet verlegen om is. Zo liet hij Zinho Gano vorig seizoen bij Oostende meermaals uit de selectie. De technische staf blijft wel dezelfde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium