Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De man van de toekomst

-

al op jonge leeftijd klaargesto­omd voor het grote werk. Toen de Sovjet-Unie in 1990 uiteenviel, kwam het gezin in Duitsland terecht waar het echtpaar als coach in een Hamburgse club begon te werken. Alexander keek toe hoe zijn tien jaar oudere broer Mischa dankzij het harde regime van papa/coach uitgroeide tot de beste junior van Duitsland. Vader Alexander onderkende al snel het potentieel van zijn jongste zoon. Hij koos voor een tactische aanpak – snel en agressief spelen, met veel risico – die pas op langere termijn zou renderen. Op zijn 16de volgde een nieuwe stap. De broodmager­e teenager belandde bij Jez Green, de physical coach van Andy Murray. “Ik moest zijn hele lichaam herbouwen, een proces dat ons vijf jaar zou kosten.” Gisteren vermeldde Zverev in zijn overwinnin­gsspeech niet toevallig het werk van Green. “Weinig mensen zullen het geloven, maar ik was ooit nog een stuk magerder dan nu. Ik heb al veel spiermassa bijgewonne­n.”

Naarmate hij sterker en sneller werd, klom Zverev hoger op de rankings. In 2015 werd de 18-jarige Zverev met zijn sprong van 136 naar 83 de jongste speler in de tophonderd. Ondanks die snelle opmars bleven de twijfels. Was hij fysiek en mentaal wel sterk genoeg om de beteren op de belangrijk­ste momenten aan te kunnen? Gisteren volgde daar een antwoord op.

Drievuldig­heid

De tijd speelt alvast in Zverevs voordeel. De Heilige Drievuldig­heid van het tennis – Roger Federer (37), Rafael Nadal (32) en Novak Djokovic (31) – bevindt zich aan de verkeerde kant van 30. Djokovic schatte het gisterenmi­ddag correct in, toen hij zijn opponent feliciteer­de. “Je bent nog jong, maar het lijdt geen twijfel dat je de volgende jaren een favoriet voor alle grand slams bent.”

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS ??
FOTO'S PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium