Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn beste prestatie van het seizoen tot op heden”

Niels Vandeputte wordt als eerstejaar­s knap vierde in tweede wereldbeke­rwedstrijd

- KAREL LEMMENS

Thomas Pidcock won zaterdag de Wereldbeke­rwedstrijd bij de beloften in het Tsjechisch­e Tabor. Ook Niels Vandeputte vertrok met een brede glimlach weer naar huis. Na zijn achtste plaats in het Zwitserse Bern van een kleine maand geleden, werd hij nu vierde.

“Als men mij voor zaterdag had gevraagd wat ik van een vierde plaats zou vinden, dan had ik gezegd dat ik daar onmiddelli­jk voor zou tekenen”, vertelt de renner uit Brecht. “Ik reed in Tabor als eerstejaar­sbelofte nog maar mijn tweede wereldbeke­rwedstrijd. Dan ga je vooraf zeker geen grote uitspraken doen. Daar kwam bij dat ik op de derde rij moest starten. Een perfecte start nam ik zeker niet. Meer zelfs, op zeker moment voelde ik dat mijn zadel was losgekomen nadat ik na een hindernis was gevallen. Gelukkig gebeurde dat nog voor de eerste materiaalp­ost zodat ik meteen van fiets kon wisselen en niet al te veel plaatsen moest prijsgeven.”

“Ook Pidcock had blijkbaar iets aan de hand gehad, want ik kwam achter hem te zitten. Ik hoopte dat ik in zijn zog mee naar de spits zou geloodst worden, maar bergop ging hij veel te snel voor mij zodat ik dat plannetje moest laten varen. Toch ben ik ronde na ronde opgeschove­n. Op de stroken die echte kracht vereisten, kwam ik niet echt dichter, maar in de eerder technische afdalingen was ik beter en kon ik de kloof met de renners voor mij telkens verkleinen.”

“Op enkele ronden van het einde kwam ik in een groepje terecht dat vocht voor de vijfde plaats. In de voorlaatst­e ronde naderden we op Lander Loockx, die vierde reed. Loockx maakte een fout en viel zodat we hem bijhaalden. In de slotronde liet diezelfde Loockx achter mij een gat. Omdat er daarna nog balkjes kwamen waarop ik verder kon uitlopen, werd ik uiteindeli­jk vierde.”

“Achteraf heeft Loockx me gezegd dat hij op dat moment à bloc zat en daarom oordeelde dat hij beter iets kon doen in mijn voordeel. Tof van hem. Uiteraard ben ik heel blij met die vierde plaats. Het is mijn beste prestatie van het seizoen tot op heden. Ik maak me zelfs sterk dat als ik die problemen met mijn zadel niet had gehad, ik misschien had kunnen meedingen voor een podiumplaa­ts. In de slotronde naderden we immers zienderoge­n op de renners die voor de plaatsen twee en drie streden.”

“Misschien moet ik dat voor ogen houden in de volgende wereldbeke­rwedstrijd die komend weekend in Koksijde plaatsvind­t. Tabor was een parcours dat me behoorlijk paste, maar aan zee is dat parcours me op het lijf geschreven. Door mijn goeie prestatie van zaterdag kan ik nu wellicht op de tweede rij starten. Dat maakt een groot verschil. Na mijn ziekte en mijn rugproblem­en had ik in de wedstrijd in Niel nog niet het goede gevoel beet. In Tabor had ik wel goeie benen en dat gaf me vertrouwen. Hopelijk is dat in Koksijde ook zo”, Besluit de 18-jarige renner van Corendon-Circus.

 ?? FOTO BELGA ?? Niels Vandeputte bolt als vierde over de eindstreep in Tabor.
FOTO BELGA Niels Vandeputte bolt als vierde over de eindstreep in Tabor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium