Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aanwezige leiding blust ‘volgens het boekje’

Frietpot vat vuur in Chirolokaa­l

-

In het lokaal van Chiro JokeScinda­l is gisterenmi­ddag brand uitgebroke­n. Drie aanwezige jongemanne­n konden nog voor de brandweer er was het vuur volledig blussen. De schade bleef beperkt.

“We waren met drie – ik, iemand van de oud-leiding en een vriend – naar een film aan het kijken in het lokaal toen we plots een knal hoorden in de keuken”, vertelt Yoeri Tomissen, leider bij Chiro Joke-Scindal op de Wommelgems­esteenweg, achter de kerk.

In de keuken bleek de frietketel vuur gevat te hebben. “Iemand is snel uit de auto een brandbluss­er gaan halen en ik heb een handdoek natgemaakt”, gaat Yoeri verder. Met de poederblus­ser konden de jongemanne­n het vuur snel en volledig blussen, waarna ze de vochtige handdoek over de frietpot drapeerden en de brandweer belden.

“Ze hebben ons gebeld nadat de brand geblust was”, zegt woordvoers­ter Jasmien O van de Brandweer Zone Antwerpen. “Alles was in orde, wij hebben het lokaal nog wel verlucht. Die mannen hebben uitstekend werk geleverd.”

Naar verluidt had een van de jongemanne­n ooit bij een demonstrat­ie door de brandweer gezien wat het effect van water op een brandende frietketel is (er ontstaat een steekvlam), daardoor wisten ze dat met water blussen zeker geen optie was.

Hoe de brand ontstaan is, was gisteren nog niet duidelijk. “Het is een beetje mysterieus”, zegt Yoeri. “Volgens ons zat de stekker van de frietketel niet eens in het stopcontac­t. De pot was ook zaterdagav­ond voor het laatst gebruikt, op een andere locatie.” Door het snelle en doortasten­de optreden van Yoeri en zijn vrienden Louis en Thias bleef de schade beperkt. “De ketel en de dampkap raakten wel beschadigd”, aldus Yoeri.

 ?? FOTO'S BFM ?? Een frietketel vatte om een nog onbekende reden vuur.
FOTO'S BFM Een frietketel vatte om een nog onbekende reden vuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium