Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ieder jaar 45 ton hulpgoeder­en naar Oekraïne: “Mensen hebben ons nodig”

Vrijwillig­ersproject zet zich al 25 jaar in voor kansarmen in Oost-Europees land

- FILIP SPOELDERS

Oekraïne-Project Edegem plaatse afgelopen weekend in het OLVEcolleg­e zijn werking en toekomst in de kijker. Voorzitter Liliane Bollaerts en haar vele vrijwillig­ers zetten zich sinds 1993 in voor de vergeten groepen en kansarmen in Oekraïne.

De Edegemse Liliane Bollaerts stond twee jaar na de onafhankel­ijkheid van Oekraïne aan de wieg van het vrijwillig­ersproject. Met veel passie voor het land en vooral voor de vele bevolkings­groepen die het er moeilijk hebben, praat ze over de geschieden­is en de toekomst van Oekraïne-Project Edegem.

“Met een aantal personen van de parochie Sint-Jozef gingen we begin jaren negentig luisteren naar een bisschoppe­nconferent­ie voorgezete­n door toenmalig bisschop Paul Van den Berghe. Voor de eerste keer mochten ook de bisschoppe­n uit Oost-Europa aanwezig zijn. Daar werd ons verteld over de armoede en problemen in het land. We verlieten de conferenti­e met het idee dat we iets moesten doen, want anders was deze conferenti­e verloren moeite. Er ging wat tijd over tot ik in contact kwam met Jef Sneppe, een van mijn oud-studenten. Hij was in Oekraïne geweest met een bestelwage­n

Liliane Bollaerts

“Begin jaren 90 werd ons verteld over de armoede in Oekraïne. Toen besloten we dat we niet konden blijven toekijken.”

Voorzitste­r Oekraïne-Project Edegem met hulpgoeder­en. In 1993 kwam hij voor ons in Edegem spreken. Toen startte onze werking op”, overloopt Bollaerts.

Oekraïens conflict

In de eerste plaats sturen de vrijwillig­ers hulpgoeder­en naar Oekraïne. Iedere dinsdag nemen ze de goederen in ontvangst in Hangar 42. Zo vertrekt er jaarlijks minstens 45 ton, of vier volle dubbele vrachtwage­ns, naar een depot in Novovolyns­k. Van daaruit worden de goederen over heel Oekraïne verdeeld. Ook in OostOekraï­ne, waar nog steeds een conflict woedt.

“Door het conflict zijn onze studiereiz­en stopgezet. Je ziet ook dat de benefieten die ter plaatse worden gehouden niet meer voor de armen zijn, maar voor de verdedigin­g van stukken grond. Ook gaat een deel van het loon dat de mensen moeten afstaan aan RSZ nu naar de verdedigin­g van het land in plaats van naar armoedebes­trijding.” Naast hulpgoeder­en zet Oekraïne-Project Edegem sociale projecten op, afhankelij­k van de vraag en noden van lokale partners. Van maaltijden voor senioren tot vacuümpomp­en voor wondzorg.

“Nu krijgen we de vraag voor steun aan een project om kinderen van gedetineer­de ouders te begeleiden. Dit zou model moeten staan voor heel Oekraïne en andere Oost-Europese landen.”

 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? Liliane Bollaerts (tweede van links) met enkele vrijwillig­ers. “Sinds 1993 helpen we mensen in nood in Oekraïne door hulpgoeder­en te sturen. Zo’n 45 ton per jaar.”
FOTO ROBBIE DEPUYDT Liliane Bollaerts (tweede van links) met enkele vrijwillig­ers. “Sinds 1993 helpen we mensen in nood in Oekraïne door hulpgoeder­en te sturen. Zo’n 45 ton per jaar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium