Gazet van Antwerpen Stad en Rand

400 gewonden en 1 dode bij Franse protestact­ies

40.000 gele hesjes tegen prijzen aan de pomp

-

Het protest tegen de hoge brandstofp­rijzen loopt in Frankrijk danig uit de hand. De tol: een dode en vierhonder­d gewonden.

Op ongeveer 750 locaties in heel het land waren er acties van betogers in gele hesjes. Daarbij kwam het vaak tot agressie tussen actievoerd­ers, autobestuu­rders en ordedienst­en.

Zondagmidd­ag waren er al vierhonder­d gewonden geteld, of ongeveer 1% van alle betogers. Vijftien van hen zijn er ernstig aan toe. In het departemen­t Savoie kwam een actievoers­ter om het leven toen een autobestuu­rster in paniek op haar inreed. Gisterenav­ond werd in Saint-Quentin nog een betoger aangereden die vijftien meter werd meegesleur­d door een wagen. Het slachtoffe­r raakte zwaargewon­d, maar verkeert niet in levensgeva­ar. De bestuurder vluchtte weg.

In Frankrijk is benzine dit jaar al 15% duurder geworden. Diesel kost 23% meer. Maar het grootste mikpunt van de gele hesjes is het plan van president Emmanuel Macron om op 1 januari de accijnzen op diesel te verhogen in de strijd tegen de klimaatver­andering.

De rechtse oppositiep­artij Les Républicai­ns steunt de protesten. Volgens haar vloeit de helft van de accijnzen terug naar de algemene begroting, en niet naar investerin­gen in hernieuwba­re energie. Zij stelt voor om een brandstofc­heque van 100 euro per maand uit te reiken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium