Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik begrijp de mentalitei­t van de Congolezen nog, maar zij begrijpen mij niet meer”

DAVID ARQUETTE Ex-cafébaas en Benidorm Bastard Jean-Jacques Tamba (78): kind van de kolonie, maar al

- (tdl) (tdl)

Kleine, red.)

bullshit.”

Acteur

(47) is al jaren een verwoed worstelaar en waagde zich aan een Deathmatch, een variant op worstelen waarbij de deelnemers speciale wapens mogen gebruiken. Tijdens een kamp werd de ex van Courteney Cox met een tl-buis geslagen en met een ‘pizzasnijd­er’ bewerkt. Na de kamp liet hij via een paar bebloede foto’s op sociale media weten dat hij oké was, maar dat “Deathmatch niet echt mijn ding is”.

ANOUK

Juryleden en Lil’ Kleine hebben in

The Voice of Holland

een robbertje uitgevocht­en toen een kandidate tussen de twee moest kiezen als coach. “Ik weet zeker dat ik jou écht bekend kan maken”, argumentee­rde Lil’ Kleine. Toen de kandidate voor de rapper koos, kon Anouk haar irritatie niet verbergen: “Je hebt het fantastisc­h gedaan, maar wat hij

je belooft is gewoon

(Lil’ Na 75 jaar Belgische aanwezighe­id werd Congo in 1960 onafhankel­ijk. Canvas laat, voor het eerst op de Vlaamse televisie, de Congolese stem over deze controvers­iële periode aan het woord. Eén van de getuigen in

is Antwerpena­ar Jean-Jacques Tamba (78).

Kinderen van de Kolonie

Exact een jaar geleden bracht Canvas het spraakmake­nde op het

van de Collaborat­ie scherm. 631.000 kijkers was het in 2017 met grote voorsprong het best bekeken nietsportp­rogramma op de zender. De verwachtin­gen voor

Met

Kinderen

Jean-Jacques Tamba

Getuige

het gelijkaard­ige zijn dan ook hoog. Ook deze documentai­rereeks gaat over een controvers­iële periode in onze geschieden­is.

Kolonie

Kinderen

Kinderen van de

blikt met twintig getuigen terug op de Belgische aanwezighe­id in Congo, en op de manier waarop de koloniale erfenis hun leven heeft bepaald. De reeks is chronologi­sch opgebouwd. Het verhaal begint eind 19de eeuw, met koning Leopold II en zijn CongoVrijs­taat. De twintig getuigen werden geboren tussen 1929 en 1994.

Een van de oudste getuigen is Jean-Jacques Tamba. Zijn naam doet bij veel sinjoren een bel rinkelen. Dertig jaar lang baatte hij het bekende café In De Soete Naem Jesus uit in de Korte Nieuwstraa­t in Antwerpen. Hij was ook een van de Benidorm Bastards op VTM. Jean-Jacques werd geboren op 16 februari 1940 in Congo, maar woont nu al jaren in de Antwerpse Offerandes­traat. Tijdens ons gesprek valt op dat Tamba met veel humor vertelt over Congo. “Maar dat is om de pijn te verzachten”, zegt hij. “De koloniale tijd was geen leuke tijd. Maar gelukkig besefte ik dat als kind niet ten volle. Ik moest alleen naar school gaan.”

Hoewel Tamba al ruim een halve eeuw in België verblijft, blijft hij Congo als zijn land zien. “Voor mij zijn slechts twee steden belangrijk in mijn leven: Boma, waar ik ben geboren, en Antwerpen. Als ik over Congo babbel, denk ik vooral aan Boma. Daar speelde mijn Congolese leven zich af. Kinshasa ken ik eigenlijk niet. Ik ben er de voorbije decennia uitsluiten­d geweest als ik onderweg was naar Boma.”

Boma was tot 1926 de hoofdstad van Congo. “De stad ligt aan de rechteroev­er van de Congostroo­m. Maar het grootste deel van Congo ligt op de linkeroeve­r. Daarom werd ooit beslist om van Kinshasa de hoofdstad te maken.”

Toen Jean-Jacques in 1940 werd geboren, was Congo nog bijzonder primitief. “Ah ja, het was nog volop de koloniale tijd. Ik ben geboren in een zogeheten

van

de

Kolonie

hopital noire”,

legt hij uit. “Steden waren toen verdeeld in twee regio’s: een plaats waar de blanken woonden, en een aparte plek voor de zwarten. Zodoende was er ook een ziekenhuis waar de zwarte bevolking terechtkon. In die tijd was er uitgesprok­en segregatie, discrimina­tie en racisme. Blanken en zwarten leefden compleet gescheiden. Zelfs op school zaten we apart. Zwarten kregen geen verantwoor­delijkhede­n en mochten alleen een dienende rol vervullen.”

Eén keer om de tien jaar

De vader van Jean-Jacques was chauffeur van de nonnen van Boma. “Elke dag moesten die naar de mis worden gereden. Hij bleef dan buiten wachten tot de dienst was afgelopen, en dan reed hij ze terug naar het klooster.”

Tamba komt uit een gezin met acht kinderen. “Van wie er al vijf zijn overleden. Mijn zus van 84 jaar heeft tien kinderen gekregen, en mijn jongste zus van 65 jaar heeft er vier. Zij woont nog steeds in het huis van mijn ouders.” De voorbije decennia zag Jean-Jacques zijn familie nog maar één keer om de tien jaar terug. “Toen ik nog ging varen, zag ik hen maandelijk­s. Maar sinds ik in Antwerpen mijn vrouw leerde kennen, heb ik me hier gesetteld. Ik mis hen, hoor. Maar er zijn nog zo weinig redenen waarom ik voortduren­d naar Congo zou reizen. Mijn ouders zijn in 1985 en 1990 overleden.”

Het gezin Tamba was protestant­s. Toch kreeg Jean-Jacques onderwijs in een christelij­ke school. “Mijn ouders wisten dat het niveau daar hoger lag. Als je je best deed, had je goede kansen op een mooie job. Het was wel een vereiste dat ik gedoopt werd, en dus katholiek werd. Mijn ouders hadden dat er voor over, al heeft mijn vader er bij de protestant­se gemeenscha­p problemen mee gehad dat hij voor ‘de overkant’ koos.”

De schoolcarr­ière van JeanJacque­s duurde iets langer dan gepland. “Ik was een deugniet, en discipline kende ik niet. Ik heb daar veel slaag gekregen van de paterkes Uiteindeli­jk heb ik twee keer gedubbeld.”

Als jonge tiener nam JeanJacque­s een vakantiejo­b aan. “We moesten palmnoten, cacaoen koffiebone­n selecteren, zodat alleen die van de beste kwaliteit Europa bereikten.” Daarna werd

‘‘Als zwarte liep je achter de blanke, niet ernaast. Je wachtte ook altijd buiten. Ik heb nooit een voet gezet in het huis van een blanke.’’

“Dat ik met humor vertel? Dat is om de pijn te verzachten. De koloniale tijd was geen leuke tijd. Maar gelukkig besefte ik dat als kind niet ten volle.’’

(lacht).

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Jean-Jacques Tamba: “Ik kan zeggen dat ik een gelukkige mens ben.”
FOTO VICTORIANO MORENO Jean-Jacques Tamba: “Ik kan zeggen dat ik een gelukkige mens ben.”
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO IF ??
FOTO IF

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium