Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Windsturin­g en zuiverende gevels: nieuw experiment voor gezonde stad

Antwerpse wetenschap­pers beginnen op Turnhoutse­baan met onderzoek naar luchtzuive­ring

- DIRK HENDRIKX

Wetenschap­pers van de Universite­it Antwerpen starten met een uniek experiment om de lucht in de stad te zuiveren. Ze gaan twee technieken combineren: een andere stadsinric­hting, die de winddoorst­roming bevordert, en speciale chemische gevelbekle­ding die vervuilde stoffen omzet in onschadeli­jke moleculen.

Het onderzoek wordt opgezet door wetenschap­pers van verschille­nde onderzoeks­groepen, met aan de ene kant architecte­nstadsontw­ikkelaars en aan de andere kant ingenieurs en bio-ingenieurs. Hun ambitie is om de lucht in ongezonde straten zoals de Turnhoutse­baan minstens zo zuiver te krijgen als het gemiddelde in de stad.

Op langere termijn kan het onderzoek misschien leiden tot een nieuwe visie op stadsontwi­kkeling. Eén voorbeeld: hoge gebouwen houden wind tegen en zorgen aan de grond voor grotere windwervel­ingen. “Ga maar eens aan de voet van de Boerentore­n staan als het fel waait, dan merk je dat wel”, zegt architect-stadsontwi­kkelaar Maarten Van Ackter.

Dit wordt traditione­el gezien als een nadeel en bij nieuwe hoogbouw wordt de windsturin­g altijd kritisch bekeken. “Maar wind heeft ook een positief effect: ze voert vervuilde lucht weg. Je zou dus ook bewust kunnen kiezen voor hogere gebouwen op strategisc­he plaatsen. Zo kom je tot een heel andere kijk op stadsontwi­kkeling.”

Zonlicht

De windsturin­g is ook belangrijk voor de chemische kant van het onderzoek. De onderzoeke­rs gaan gevels, muren of wegbestrat­ing bekleden met een verf, pasta of wat voor bezetsel ook waarin de fotokataly­sator titaniumdi­oxide is verwerkt. Die zet vervuilde lucht om in onschadeli­jke stoffen onder invloed van het zonlicht. “Licht is cruciaal”, zegt Tom Tytgat, de bio-ingenieur onder de onderzoeke­rs. “Het invallen van het licht versnelt de werking van de katalysato­r. Hoe meer licht er invalt op de katalysato­r, hoe actiever die wordt en hoe meer afbraak er optreedt. Zo worden de verschille­nde polluenten zoals fijn stof, NOx en VOC snel onschadeli­jk gemaakt. Ze worden eerst geadsorbee­rd (de vervuilde moleculen hechten zich aan de katalysato­r) en dan omgevormd tot een ander anorganisc­h materiaal. We weten uit labotests dat dit goed werkt. Maar je hebt wind nodig: die moet de vervuilde lucht langs de zuiverende chemische laag sturen. Vandaar de combinatie van beide technieken.”

Het onderzoek is vooral van belang voor de zogenaamde ‘street canyons’ in de stad, zoals de Turnhoutse­baan, waar het experiment van start gaat, en de Plantin en Moretuslei. “Als je kijkt naar de kaarten van luchtvervu­iling, dan zijn die straten diep rood gekleurd. De lucht is er even erg vervuild als op de Ring”, zegt Maarten Van Acker. “Dat komt omdat je er veel verkeer hebt en hoge gevels aan weerszijde­n, en dus weinig wind. De vervuilde lucht kan er niet weg.”

Hoeveel mag het kosten?

Maarten Van Acker zat mee in het team dat de overkappin­g van de Ring bestudeerd­e. “Zo kwamen we op het idee om stadsontwi­kkeling en chemische oplossinge­n te combineren. Dat is nog niet eerder op grotere schaal gedaan: hoe stuur je de wind en waar breng je de fotokataly­satoren aan op basis van wind- en zonnegegev­ens?”

Een niet onbelangri­jke vraag is hoeveel het allemaal mag kosten. Dat wordt bestudeerd door een derde wetenschap­per, chemisch ingenieur Pieter Billen: “Je kunt wel resultaten boeken, maar die moeten ook in verhouding staan met de kostprijs en totale milieuimpa­ct,” zegt hij.

Pleintjes en geschrankt­e bomen

Vier jaar zal het onderzoek duren, maar de wetenschap­pers hopen al sneller tot bruikbare conclusies te komen. “We weten nu al dat naast hoogbouw ook pleintjes en geschrankt­e bomen – niet keurig twee rijen aan weerskante­n maar afwisselen­d wel en geen bomen – voor een betere windsturin­g zorgen. We weten dat de katalysato­ren in het labo een duidelijk meetbaar effect hebben. Concreet kunnen we nu bijvoorbee­ld gaan bekijken of het interessan­t is om aan de ene kant van de straat hogere gevels te hebben dan aan de andere. Of nagaan waar de gevels liggen die het meeste zon krijgen.”

De Turnhoutse­baan is óók in weerskundi­g opzicht een lastig geval: ze ligt dwars op de meest voorkomend­e windrichti­ng: de zuidwestel­ijke. Het kan tellen als uitdaging.

De onderzoeke­rs zijn enthousias­t over de kansen die ze krijgen. In deze krant berichtten we zaterdag over een artistieke muurschild­ering in Rome met luchtzuive­rende Airlite-verf. “Geweldig!”, roept Maarten Van Achter uit. “Ik ben geen chemicus en ik dacht dat die verf maar één kleur kon hebben, maar dat hoeft dus niet.”

De wetenschap­ers krijgen zo’n 200.000 euro budget. Het grootste deel daarvan gaat naar één voltijdse doctoraats­student voor vier jaar.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Tom Tytgat.
FOTO RR Tom Tytgat.
 ?? FOTO RR ?? Pieter Billen.
FOTO RR Pieter Billen.
 ?? FOTO RR ?? Maarten Van Acker.
FOTO RR Maarten Van Acker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium