Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen stoute kinderen in Antwerpen, wel stoute volwassene­n in Nederland

-

We mogen tot 6 december op onze beide oren slapen, want er zijn dit jaar geen stoute kinderen. Die blijde boodschap verkondigd­e Sinterklaa­s bij zijn intrede op het Antwerpse Eilandje zaterdag. Bij ons verliep die intrede zonder incidenten, bij onze noorderbur­en zorgde de aankomst van de

Sint voor tientallen arrestatie­s.

Sinterklaa­s ruilde dit jaar het vertrouwde balkon van het Stadhuis in voor het Eilandje door renovatiew­erken. Na een stoet van anderhalf uur via de Napoleonka­ai, de Nassaubrug en de Oostendeka­ai naar de Hanzestede­nplaats sprak de goedheilig man de verlossend­e woorden: “Er zijn dit jaar geen stoute kinderen”. Die woorden werden onthaald op luid applaus en gejuich van de 13.500 aanwezige kinderen en ouderen. De sfeer op het zonovergot­en Eilandje was opperbest zaterdag.

Een ander verhaal was het in Nederland. Daar bereikte het debat rond Zwarte Piet een nieuw dieptepunt. Bij meerdere intochten van de Sint kwam het daarom tot relletjes. In Tilburg zijn veertig tot vijftig proZwarte Pietdemons­tranten opgepakt voor het verstoren van de openbare orde. Zij wilden volgens een woordvoerd­er van de politie de confrontat­ie aangaan met tegenstand­ers van Zwarte Piet. Die laatste groep stopte de geplande actie vroegtijdi­g omdat de leden niet mochten demonstrer­en langs de route van de Sint. In Eindhoven mengden hooligans van voetbalclu­b PSV zich tussen de kinderen op het feest en in Rotterdam werden auto’s bekogeld met eieren en werd een activist aangevalle­n op de Erasmusbru­g.

In Alkmaar dan weer is een busreis van activisten van de Nederlands­e actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) van Amsterdam naar Den Helder halverwege tot een eind gekomen. De KOZP-activisten wilden in Den Helder protestere­n tegen Zwarte Piet. Minister van Justitie Ferd Grapperhau­s liet al weten dat de overtreder­s niet aan vervolging zullen ontsnappen. Hij ziet de discussie over Zwarte Piet liever niet op de dag van de intocht.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Vlekkeloze intrede van Sinterklaa­s in Antwerpen, in Nederland tientallen arrestatie­sDe intrede van de Sint in Antwerpen was een groot volksfeest.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Vlekkeloze intrede van Sinterklaa­s in Antwerpen, in Nederland tientallen arrestatie­sDe intrede van de Sint in Antwerpen was een groot volksfeest.
 ?? FOTO BERT VERHOEFF ?? En ze zingen en ze springen en ze zijn níét blij, in Zaanstad.
FOTO BERT VERHOEFF En ze zingen en ze springen en ze zijn níét blij, in Zaanstad.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? “Er zijn dit jaar geen stoute kinderen”, zei Sinterklaa­s in Antwerpen.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS “Er zijn dit jaar geen stoute kinderen”, zei Sinterklaa­s in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium