Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Soms te close met de voorzitter

Hoe sterke relatie tussen Landry Dimata en Marc Coucke de spanning soms opdrijft

-

Voor Marc Coucke is

Landry Dimata (21) een beetje als een zoon, voor

Landry Dimata is Marc Coucke als een tweede vader. Ze werden samen

groot bij Oostende en proberen die lijn nu door te

trekken bij Anderlecht. Anderen vinden dat de link tussen de twee soms te

close is. Zeker als Coucke Dimata privileges gunt zoals vorige week toen hij de spits zonder medeweten

van coach Hein Vanhaezebr­ouck extra

vakantie gaf. Wij reconstrue­erden hoe dat tot extra spanning leidde in de

kleedkamer.

Vorige week woensdag in Neerpede. Anderlecht zag twaalf internatio­nals vertrekken en dus overloopt Hein Vanhaezebr­ouck even de spelerslij­st wie wel aanwezig moet zijn. Hij mist er eentje. Landry Dimata heeft met een knieblessu­re afgehaakt bij de Belgische beloften en moet die dag revalidere­n.

Vanhaezebr­ouck is op dat vlak geen tiran. Als een speler eens te laat komt, schiet hij niet meteen uit zijn krammen. Misschien is er file of is er een andere goeie reden en dus maakt de coach zich niet meteen zorgen om zijn laatkomer. Maar als Dimata er een kwartier later nog altijd niet is, laat Hein zijn assistent Karim Belhocine toch bellen.

Die krijgt Dimata meteen aan de lijn met een uitleg die ongeveer zo klinkt: “Naar het trainingsc­entrum komen? Dat zal moeilijk gaan. Ik zit al in Parijs. Ik kreeg vakantie van de voorzitter.”

Communicat­iefout?

In Brussel is iedereen verbouwere­erd. Dimata had niets laten weten aan de trainer of teammanage­r Gunter Van Handenhove­n en iedereen stelt zich vragen over dit soort privileges. Hein Vanhaezebr­ouck nog het meest, want de namiddagtr­aining wordt afgelast en de training donderdag ook. Vanhaezebr­ouck stelt: “Ik ben van het principe dat alle spelers gelijkwaar­dig moeten behandeld worden. Als één speler extra verlofdage­n krijgt, dan iedereen. Jullie zijn tot maandag vrij.”

Vrijdag, zaterdag en zondag waren sowieso al ingeschrev­en als vakantieda­gen, maar plots zijn de spelers quasi vijf dagen vrij. Ongezien tijdens een interlandp­eriode. Sommigen vervroegen meteen hun vliegtuigr­eizen naar het buitenland, maar bij verschille­nde jongens rijzen toch ook vragen. Waarom mag Dimata meer dan wij?

De demarche van Coucke lekt snel uit in de media en al snel probeert paarswit de schade te beperken. Er wordt gezegd dat het om een interne communicat­iefout gaat. Voorzitter Coucke gaf Dimata wel degelijk vrij, maar voegde er naar verluidt aan toe “als de trainer dat goed vindt.” De aanvaller vergat het dan te vragen aan de technische staf.

Ging het effectief zo en lag de schuld bij de speler? Velen stellen zich daar vragen bij. Marc Coucke is geen voorzitter à la Roger Vanden Stock die vooral afstand houdt. Voor hem zijn de spelers echt zijn werknemers met wie hij zelf contact kan opnemen als hij dat wil om te weten wat er leeft in de groep. Dat is zijn volste recht, maar Dimata is één van de spelers met wie hij natuurlijk een uitzonderl­ijke relatie heeft. Ze zijn een beetje schatplich­tig aan elkaar. Marc Coucke gaf Landry Dimata in 2016 als jonge onbekende spits een kans bij Oostende toen zijn carrière bij de beloften van Standard de verkeerde kant dreigde uit te gaan. De Belgische Congolees deed het bij KVO zo goed dat Coucke hem een jaar later al verkocht aan Wolfsburg voor maar liefst 11,5 miljoen euro.

Meer nog: bepaalde bronnen geven aan dat Dimata zelfs als pasmunt kan fungeren in de verkoop van Oostende aan Peter Callant. Zo moet Wolfsburg nog betalingss­chijven van de Dimatadeal aan KVO storten, maar kan Coucke die claimen omdat Callant hem nog geld moet voor KV Oostende. Ondertusse­n haalde Coucke Dimata wel definitief van Wolfsburg naar Anderlecht voor 6 miljoen.

Twijfelach­tig voor STVV

Het illustreer­t de verwevenhe­id tussen de twee. Dimata zei eerder dit seizoen ook al: “Ik zal Marc Coucke eeuwig dankbaar zijn. Ik beschouw hem een beetje als een tweede vader en hij heeft een plaatsje in mijn hart, net als Luc Devroe.” De jonge Brusselaar lijkt ons een goudeerlij­ke gast, maar sommige collega’s in de kleedkamer stellen zich logischerw­ijs wel eens vragen bij die nauwe band met de voorzitter. Wellicht dringt dat ook door bij Dimata, want bij zijn terugkeer op Neerpede zette hij dit op sociale media: “Ik voel me beter. Ik kan niet wachten om het team terug te zien en op het veld alles achter me te laten. Fysiek en mentaal moet ik me voorbereid­en.”

Toch is Dimata door zijn knieblessu­re nog twijfelach­tig voor STVV, nu zondag. Het zal even tijd kosten om alle spanningen te laten wegebben. Misschien was het daarom niet slecht dat Marc Coucke maandag volop bezig was met de Pro League-vergaderin­gen, want zo werd het trio Coucke-HeinDimata niet meteen met elkaar geconfront­eerd.

 ?? FOTO ISOSPORT FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO ISOSPORT FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium