Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Predikant met pijl gedood door geïsoleerd­e stam

-

Tegen alle regels in wou de Amerikaan John Chau (27) een van ’s werelds meest geïsoleerd­e stammen ontmoeten. Maar toen hij net was aangekomen op het afgelegen Indiase eiland waar de stam leeft, werd hij door een pijl gedood.

Het Noord-Sentinelei­land, in de baai van Bengalen, is al decenniala­ng ten strengste verboden terrein voor bezoekers. Op het eiland wonen de Sentinelez­en, een van de laatste stammen ter wereld die compleet in afzonderin­g leeft. Het uiterst schaarse contact dat ze met buitenstaa­nders hebben, eindigt vaak met geweld. Dat gebeur- de ook afgelopen weekend.

Ondanks de beruchte reputatie van de stam kon de Amerikaans­e John Chau, die volgens de Indiase politie werkte als predikant, enkele vissers overtuigen om hem tot vlak bij het eiland te brengen. De laatste meters richting kust legde de Amerikaan alleen af in een kajak. Vanop een afstand zagen de vissers hoe het meteen fout liep. Op het strand werd Chau gedood door een pijl, waarna de stam zijn lichaam mee het bos in nam.

Het is overigens niet de eerste keer dat de stam bezoekers om het leven brengt. In 2006 doodden ze twee vissers wiens boot naar het eiland was afgedreven. Een reddingshe­likopter die de lichamen wou ophalen, werd onthaald op een regen van pijlen. Dat gebeurde twee jaar eerder ook al eens. Toen wou een helikopter kort na de verwoesten­de tsunami in 2004 nagaan hoe de Sentinelez­en de natuurramp hadden doorstaan.

Antropolog­en schatten, op basis van foto’s genomen vanop ruime afstand, dat de stam tussen de 50 en 500 leden telt. Ze zouden al tienduizen­den jaren op het Noord-Sentinelei­land wonen. Het 72 vierkante kilometer grote eiland is deel van de archipel van de Andamanen en Nicobaren en wordt omgeven door koraalriff­en.

Angst voor ziektes

Tussen de jaren 60 en 90 had de stam sporadisch contact met antropolog­en. Bijgestaan door bewakers wisselden de wetenschap­pers geschenken uit met de inheemse bevolking. Maar begin jaren 90 werd dat contact verbroken. Toen werd duidelijk dat de Sentinelez­en geen buitenstaa­nders meer duldden. Sindsdien verbiedt India ieder bezoek. Deels uit veiligheid voor toeristen en onderzoeke­rs, maar ook omdat de stam makkelijk zou kunnen worden weggevaagd door ziektes waartegen hij niet bestand is.

 ?? FOTO RR ?? Een van de zeldzame foto’s van een lid van de Sentinel-stam.
FOTO RR Een van de zeldzame foto’s van een lid van de Sentinel-stam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium