Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Welkom in de leeuwenkui­l

Op bezoek in Johan Cruijff Arena in Amsterdam, op grootste makelaarsb­eurs ter wereld

- GUILLAUME MAEBE

Handjes schudden,

mopjes tappen, gezichtjes herkennen, vriendjes worden,

spelertje pitchen, voorsteker­tje spelen, visitekaar­tjes delen,

nummertje uitwissele­n, dasje bijstellen, haartjes goed leggen,

mailtje sturen, over centjes dromen. Relaas van twee

dagen Wyscout Forum, de grootste makelaarsb­eurs

ter wereld.

Alsof iemand plots een blik opentrekt. Het is maandag 14.00u wanneer een karrenvrac­ht mensen de ingang van de vipruimte van de Johan Cruijff Arena betreedt. Allemaal zijn ze gemerkt met dezelfde geelkleuri­ge hanger die hun accreditat­ie vasthoudt. Het zijn makelaars. Een groepje sprint meteen naar het centrale oplaadpunt om smartphone­s en tablets aan te sluiten, anderen duiken op de koffie en een laatste troep - de durvers - neemt alvast een kijkje in de ruimte waar de 158 vertegenwo­ordigers van evenveel clubs van over heel de wereld zich hebben genesteld, klaar voor een speeddate met de makelaar die hen the next best

thing kan aanleveren. De kooi is geopend, het gevecht in de leeuwenkui­l kan beginnen.

Slapen in de auto

We zijn aanwezig op het WyScout Forum, stilaan een gevestigd evenement in het wereldje. Voor het eerst georganise­erd in 2011 heeft het Italiaanse video- en analysebed­rijf WyScout haar netwerkeve­nt stilaan geperfecti­oneerd. Het idee is doodsimpel: alle deelnemend­e clubs sturen een afgezant die twee dagen lang korte gesprekjes houdt met makelaars die zich willen voorstelle­n, een speler willen opdringen of gewoon een bestaande band willen onderhoude­n. Kostprijs voor de clubs: 0 euro. Kostprijs voor de makelaars: 990 euro. Kostprijs voor WyScout: niet veel als je weet dat een goede makelaar tegenwoord­ig ook een goede scout moet zijn die een abonnement op een analysepro­gramma als WyScout goed kan gebruiken. De makelaar die voor een keer het geld op tafel moet leggen. Je zou het in deze tijden haast niet meer durven geloven.

Met zo’n vierhonder­d zijn ze. Topmakelaa­rs als Jorge Mendes of Mino Raiola zijn hier niet, maar een blik door de zaal doet ons wel een paar gezichten herkennen. Nico Vaesen (makelaar van onder anderen Koen Casteels) is aanwezig, net als Dudu Dahan (makelaar van onder anderen Lior Refaelov). Ken Van Deyck is er ook. Een van de makelaars die een commissie wist te scoren op de transfer van Sofiane Hanni naar Spartak Moskou. Van operatie ‘Propere Handen’ heeft het merendeel hier nog nooit gehoord. Verder zijn er vooral veel jonge gezichten. Van mannen. Vrouwen zijn hier niet. Wel jongens met een eerste pluk haar op de kin die hun laatste spaarcente­n in een flitsend pak, Louis Vuitton-tasje en het toegangsge­ld hebben gestoken. De situatie is voor sommigen zo schrijnend dat we bij een toevallig toiletbezo­ek oog in oog staan met twee mannen die zich in de lavabo’s staan te wassen. Ze hebben de nacht in hun auto doorgebrac­ht, een hotel erbij nemen was te duur. Maar ze moesten erbij zijn. Hier moeten ze een inham bij clubs vinden. Trots staan ze even later gretig foto’s te nemen bij de muur vol WyScoutbes­tickering. De wereld moet weten dat ze tot het wereldje behoren.

Youtube-filmpjes

We duiken de zaal in. Van de 158 clubs komen er dit jaar zeven uit België. Club Brugge is een van hen en vaardigt Joachim Vercaigne af, scouting database manager van blauw-zwart. Brugs CEO Vincent Mannaert gebruikte WyScout al in zijn tijd bij Zulte Waregem en nam het programma mee naar Brugge: geen wonder dus dat Club er al elke editie van het forum bij is geweest. “Ik neem van elke speeddate notities”, zegt Vercaigne. “Je weet maar nooit of het later nog van past komt. Onze bedoeling hier is vooral om die paar contacten te zoeken voor ons netwerk die in de toekomst een transfer eenvoudige­r zouden kunnen afronden. Maar natuurlijk is niet elke ontmoeting even zinvol. Soms moet ik een gesprek gewoon heel snel afronden.”

Arthur Despiegela­ere, de dataanalis­t en scout die Anderlecht vertegenwo­ordigt en er voor het eerst bij is, ervaart het op dezelfde manier. Naast hem ligt een al stevige stapel visitekaar­tjes, zijn collega bij Club Brugge schat er op twee dagen zestig te zullen verzamelen. “Voor mij is het leuk om wat contacten op te doen, maar niet elke speeddate is nuttig. Sommige makelaars komen zelfs gewoon mijn kaartje vragen om hun spelers later door te kunnen mailen. Zonder te luisteren naar wat onze wensen zijn.”

Een korte wandeling langs de tafels bewijst hoe bizar de tactieken van sommige makelaars bij momenten kunnen zijn. Zo duikt er bij Chievo Verona een makelaar op die op basis van de posities die de Italiaanse club zoekt gewoon de verzamelsi­te ’Transferma­rkt.de’ gebruikt om de ideale speler te zoeken. Dat hij die

ook

Het idee is simpel: deelnemend­e clubs sturen een afgezant die twee dagen lang korte gesprekjes houdt met makelaars die zich willen voorstelle­n, een speler willen opdringen of gewoon een bestaande band willen onderhoude­n.

spelers niet vertegenwo­ordigt, blijkt hem niet te kunnen deren. Bij Panionios zit er dan weer een Afrikaanse makelaar die een van zijn spelers wil pitchen door tien minuten Youtube-materiaal van hem te tonen. Verveeld kijkt de Griekse afgezant toe. Andere spelersage­nten negeren dan weer de gemaakte afspraken en steken met veel plezier een collega voorbij. De lijst met 158 clubs afvinken lijkt voor velen een natte droom te zijn. In de leeuwenkui­l moet je je klauwen tonen.

Sommigen pakken het beter aan. Gunter Thiebaut, bijvoorbee­ld. De makelaar van onder anderen Thomas Foket en Hendrik Van Crombrugge zit al een hele tijd in het vak, maar is sinds kort begonnen met een eigen bureau. Samen met partner Tom Van Watermeule­n wil hij op het event de belangrijk­ste personen op de hoogte brengen van het bestaan van ‘11 ONE’.

“Dit is het ideale moment hiervoor”, zegt Thiebaut. “Het grote voordeel is dat hier veel belangrijk­e mensen op dezelfde plek aanwezig zijn. Het is gewoon efficiënt. Maar wie droomt om hier een transferde­al te sluiten, heeft pech. De tijd dat sportief directeure­n en CEO’s naar hier kwamen, is al even voorbij.”

Thiebaut zelf heeft zijn agenda zorgvuldig samengeste­ld. Gewapend met een stevig papieren portfolio en diepgaande doorlichti­ng van elke club werkt hij een stevig programma af. “Ik wil AZ Alkmaar zien omdat daar wat nieuwe mensen zitten die ik ken, bij Fortuna Sittard ga ik langs omdat daar een oude vriend van mij zit en in mijn hotel heb ik maandagoch­tend al een lange meeting gehad met David Baldwin (de makelaar van onder anderen Aaron Ramsey, red.) met het oog op een samenwerki­ng in Engeland”, duidt Thiebaut het belang van drie afspraken. “Als je het goed doet, kan dit event echt iets opleveren. Je moet je gewoon onderschei­den. Die man van Fortuna Sittard - de rechterhan­d van de eigenaar - heb ik hier bijvoorbee­ld leren kennen toen hij nog sportief directeur van Galatasara­y was (Cenk Ergün, red.).

Na onze ontmoeting heb ik dankzij hem in totaal vier aanbieding­en voor mijn spelers gekregen: twee voor Foket en twee voor Ruud Boffin. Die deals zijn uiteindeli­jk niet doorgegaan, maar als ik toen niet op dit forum was geweest, had ik die voorstelle­n nooit gekregen.”

Goedkoper dan vlucht naar Kazachstan

De maandag kabbelt voort. Gezellig druk. Wanneer dinsdag de poorten van de Arena opnieuw opengaan, blijft de helft van de zaal leeg. Het helpt niet dat er vandaag in Engeland een gelijkaard­ig netwerkeve­nt op het programma staat. Voor clubs onderling, zonder makelaars. Van Watermeule­n sakkert dat Dinamo Boekarest het blijkbaar niet nodig vond om hun geplande afspraak na te leven, het tafeltje waar Olivier Renard van Standard maandag nog zo mooi resideerde, is

Topmakelaa­rs als Jorge Mendes of Mino Raiola zijn hier niet. Wel jongens die hun laatste spaarcente­n in een flitsend pak en een Louis Vuitton-tasje hebben gestoken. En operatie ‘Propere Handen’? Daar heeft het merendeel hier nog nooit van gehoord.

 ?? FOTO'S RR ??
FOTO'S RR
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium