Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoop voor Walter en Hilaire

Belgische wielerbond werkt aan voorstel om 70-plussers toch nog toe te laten aan stuur van volgwagen

- BRAM VANDECAPEL­LE

Binnen één week weten Hilaire Van der Schueren en Walter Planckaert of ze in 2019 nog aan het stuur van de volgwagen mogen zitten. Beide ploegleide­rs vierden dit jaar hun 70e verjaardag, en volgens de regels van de Belgische wielerbond mag een zeventigpl­usser geen volgwagen meer besturen. De bond is echter bezig een voorstel uit te werken om die regel aan te passen, al moet dat volgende donderdag wel nog goedgekeur­d worden door de raad van bestuur.

Gisteren las u in uw krant dat één op de zes ploegleide­rs in de WorldTour Belg is. Ook op het op één na hoogste niveau zijn veel Belgen actief in de volgwagen, niet in het minst Walter Planckaert (Sport Vlaanderen-Baloise) en Hilaire Van der Schueren (Wanty-Groupe Gobert). Deze twee iconen vierden dit jaar hun zeventigst­e verjaardag, maar dat gebeurde deels in mineur. Het reglement van de Belgische Wielerbond onderschri­jft immers dat zeventigpl­ussers nog wel de job van ploegleide­r mogen uitoefenen, maar niet langer aan het stuur van de volgwagen mogen zitten.

“Onzin”, vindt Van Der Schueren. “Ik ken sportdirec­teurs van 50 jaar die met een defibrilla­tor of een pacemaker een volgwagen besturen. In de voorbije Ronde van Wallonië zag ik in de karavaan iemand met slechts één been aan het stuur van een wagen zitten. Is dat dan veiliger dan een alerte en gezonde mens zoals ik, die in januari toevallig 71 jaar wordt?”

Bij de bond grijpen ze nu in. Onder toezicht van Jos Smets, directeur van de Belgische wielerbond, wordt gewerkt aan een voorstel tot reglements­wijziging. In het voorstel tot uitzonderi­ngsregel staat dat zeventigpl­ussers nog wel een licentie kunnen krijgen, indien ze slagen in proeven op alertheid en medische attesten – uitgevoerd door een externe instantie. Wanneer dit voorstel volgende week donderdag wordt goedgekeur­d door een meerderhei­d binnen de negentienk­oppige raad van bestuur, zullen Walter Planckaert en Hilaire Van der Schueren ondanks hun leeftijd volgend jaar wel nog de volgwagen mogen besturen. Tenminste als ze slagen voor hun proeven.

Volgens Smets is de situatie van

Van der Schueren en Planckaert geen gevalstudi­e. “Die regel bestaat al meer dan twintig jaar en is misschien wat gedateerd, maar voor ons primeert de veiligheid. Ik hoop dat het nooit gebeurt, maar stel dat een chauffeur van een volgwagen van 71 jaar een ongeval veroorzaak­t, zullen de mensen zich dan niet afvragen of dat nog wel gepermitte­erd is?”

Om de veiligheid te verhogen ijvert Smets ook voor een aanpassing van het reglement voor de nieuwste ploegleide­rs. “Je hebt een bepaalde ervaring nodig om een wagen te kunnen besturen in een wielerweds­trijd, maar hoe kan je die ervaring opdoen?”

Verhuizen naar Nederland

Nog een werkpunt: één mondiale regelgevin­g voor chauffeurs van volgwagens. Die bestaat nu niet. Elk land heeft zijn eigen regelgevin­g. In Nederland is de maximumlee­ftijd voor een bestuurder van een volgwagen bijvoorbee­ld niet 70 maar 72 jaar. Van der Schueren dreigde er al eerder mee naar Nederland te verhuizen, mocht hij in 2019 geen licentie krijgen om aan het stuur van zijn volgwagen te mogen zitten.

Binnen exact een week weet de nestor van de Vlaamse ploegleide­rs of hij zijn geliefde VlaamsBrab­antse Atembeke zal moeten verruilen voor Nederland, wil hij zijn geliefde job nog uitoefenen. Maar: “Ik lig er niet wakker van.” Zijn lotgenoot Walter Planckaert treedt hem bij. “Een mens van 70 laat zijn kop niet meer zo snel zot maken. Ik had al gehoord dat ze gingen proberen een uitzonderi­ng te maken. Het is nu aan de heren van de raad van bestuur om te bewijzen dat ze een wijze beslissing kunnen nemen.”

 ?? FOTO BAHNMULLER ?? Walter Planckaert en Hilaire Van der Schueren.
FOTO BAHNMULLER Walter Planckaert en Hilaire Van der Schueren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium