Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Provincies betalen aan vertrekker­s 2,4 miljoen

Uitstappre­mies voor gedeputeer­den

- ARNOUT GYSSELS

Van de dertig gedeputeer­den zullen er negentien de volgende legislatuu­r niet meer bij zijn. Dat heeft onder meer te maken met de afslanking van de provincies, waarbij de Vlaamse regering tien mandaten geschrapt heeft. Maar bijna al die vertrekken­de gedeputeer­den hebben nu recht op een uittreding­svergoedin­g die in totaal oploopt tot ruim 2,4 miljoen euro. In de provincie Antwerpen, waar het aantal gedeputeer­den van zes naar vier daalt, zijn er drie vertrekker­s.

Negentien van de dertig gedeputeer­den zullen er de volgende keer niet meer bij zijn. Omdat hun partij uit het provincieb­estuur is gewimpeld, maar ook omdat de Vlaamse regering tien van de postjes geschrapt heeft. Bijna al die deputés hebben recht op een uittreding­svergoedin­g, samen goed voor ruim 2,4 miljoen euro.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) heeft recht op zo’n 428.000 euro aan uittreding­svergoedin­gen. “Toch wat veel”, vond hij, en de Limburger zal na zijn afscheid een deel aan het goede doel schenken. Zijn partijgeno­ot en staatssecr­etaris Pieter De Crem is wel van plan om de volle pot – voor hem 390.000 euro – op te strijken.

Maar je moet geen jaren in het parlement gezeteld hebben om een grote uittreding­svergoedin­g bijeen te krijgen. Ook zetelen in de deputatie, de regering van de provincies zeg maar, kan een flinke duit opbrengen.

Vraag maar aan Alexander Vercamer (CD&V). De man is al 33 jaar gedeputeer­de in de provincie Oost-Vlaanderen. Op 3 december, als zijn opvolger aantreedt, mag hij zich ruim 365.000 euro rijker rekenen. Niet dat dat bedrag in één keer op zijn rekening belandt. Door zijn lange staat van dienst heeft Vercamer recht op het maximum van 48 maanden uittre- dingsvergo­eding à rato van 7.611,49 euro per maand.

“Dat zijn natuurlijk astronomis­che bedragen”, zegt professor lokale politiek Herwig Reynaert (UGent). “Die mogen best wat lager. Maar vergelijk het met een ontslagpre­mie in de privé. Bovendien is de redenering dat politici vaak een risico nemen voor hun verdere loopbaan door kleur te bekennen.”

Nieuw plafond

De rest van Vercamers collega’s zetelt veel minder lang in het provincieb­estuur en krijgt dus een iets minder riante uitkering. En hun opvolgers zullen nog minder krijgen. Hun statuut is gelinkt aan dat van een Vlaams Parlements­lid en daar hebben ze de uittreding­svergoedin­gen in 2014 aan banden gelegd. Wie nieuw aantreedt, belandt in een systeem dat minder snel stijgt én geplafonne­erd is op 24 maanden vergoeding­en of

182.675,76 euro. Daarvoor moet je wel goed twintig jaar gedeputeer­de zijn geweest. Overgang

Voor de huidige generatie geldt nog een overgangsr­egeling, waardoor ze ook nog deels van de vorige kan genieten. Tel daar nog eens bij dat de Vlaamse regering een derde van de postjes heeft geschrapt en zo’n negentien van de huidige dertig gedeputeer­den een nieuwe job moeten zoeken. Dan weet je dat de provinciek­assen de komende jaren misschien 2,4 miljoen euro zullen moeten uitkeren.

Wie een nieuwe job of een nieuw mandaat invult, verliest zijn vergoeding toch zeker voor een deel.

Zo kost de afslanking van de provincies heel wat geld. Maar of een van de nieuwbakke­n gedeputeer­den ooit aan zijn maximum zal raken, is onzeker. Misschien bestaan de provincies tegen dan niet meer.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium