Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is toch geen voorbeeld voor de jeugd?”

Kessels meisje van 11 filmt vrouw terwijl die oversteekt aan gesloten overweg waar al iemand overreden werd

-

Volwassene­n een voorbeeld voor de jeugd? Een filmpje gemaakt door een meisje van 11 heeft een vrouw ontelbare banbliksem­s bezorgd. Op de beelden is te zien hoe ze aan het station van Kessel (Nijlen) zonder scrupules te voet een gesloten overweg negeert, alsof ze bij wijze van spreken een zebrapad oversteekt. De zaak is extra pijnlijk omdat aan dezelfde overweg drie jaar geleden een veertiger onder de trein belandde na spoorlopen.

heb alles maandagmid­dag gefilmd, toen ik naar huis reed om te gaan eten”, vertelt Irina Van Looy (11). “Er stonden meerdere kinderen aan de gesloten slagbomen te wachten. Toen zagen we dat een vrouw die negeerde en tussen de slagbomen en de sporen wachtte tot de trein voorbij was. Dat vonden we ongelofeli­jk. Ik heb meteen mijn smartphone genomen om het te filmen. Het was raar om te zien dat ze het blijkbaar niet erg vond dat iedereen naar haar keek. Zelf zou ik zoiets nooit doen. Je wéét toch dat zoiets heel gevaarlijk is?”

Een tante van Irina deelde de beelden online op sociale media en zo kwam de overtredin­g van de vrouw onder de ogen van vele duizenden mensen. “We vinden het wel goed dat dit gedrag nu aangekaart wordt”, zegt Irina’s moeder Heidi Van den Broeck. “Want drie jaar geleden is iemand uit Kessel op die plek nog onder de trein beland. Dit ligt dus extra gevoelig, want het is hier al eens misgegaan.”

In december 2015 kwam een veertiger die de sporen overstak om nadat hij de trein had laten passeren, maar niet gezien had dat er uit de andere richting nog een trein kwam.

“Voorbeeld voor de jeugd?”

De reacties zijn geenszins mals. “Voor sommige mensen is de trein halen meer waard dan hun eigen leven. En wat een voorbeeld voor onze jeugd!”, klonk het onder andere op Facebook.

Bij spoorwegne­tbeheerder Infrabel vielen de monden open toen ze de beelden gisterocht­end onder ogen kregen. “Dit is levensge- vaarlijk. De vrouw staat zelfs rustig te wachten tussen de gesloten slagbomen tot de trein voorbij is en stapt dan doodleuk verder”, zucht woordvoerd­er Thomas Baeken.

Ironisch genoeg was het net hij die drie jaar geleden na het dodelijke ongeval in Kessel uitgebreid op de gevaren van spoorlopen wees in de media. “Dit geeft aan dat we onze bewustmaki­ng onverminde­rd moeten verderzett­en”, beseft hij.

Wellicht geen straf

De vrouw leek onbekend te zullen blijven, want ze was alleen op haar rug gefilmd. Maar aan het loket van het politiekan­toor gaf in de loop van de namiddag toch al iemand een tip. “Die persoon spreekt over een vrouw uit Nijlen, maar we moeten vrijdag onder“Ik zoeken of zij het echt is. Als dat zou kloppen, gaan we haar zeker op haar gedrag aanspreken”, zegt zonechef Jan Van Asch van de politiezon­e Berlaar-Nijlen.

Een straf lijkt ze niet te zullen krijgen. “Er was geen beëdigd ambtenaar ter plaatse om vaststelli­ngen te doen en dan kun je niet straffen op basis van videobeeld­en alleen. Anders had ze zeker een boete gekregen tussen 300 en 500 euro”, aldus Thomas Baeken nog.

De woordvoerd­er van Infrabel trekt zich op aan één hoopgevend extra element. “Op de achtergron­d is te horen dat de jongeren die stonden te kijken vol ongeloof reageren als ze de vrouw dit zien doen. Dat wil toch zeggen dat het bij hen al is doorgedron­gen dat dit niet door de beugel kan. Op dat vlak reageren zij duidelijk véél intelligen­ter dan de vrouw die haar trein wil halen en daarvoor onwaarschi­jnlijke risico’s loopt.”

Maandelijk­se controles

Na het incident van drie jaar geleden besliste de lokale politiezon­e ook om aan de vele overwegen op het grondgebie­d geregeld controles te doen op spoorloper­s. “We betreuren wat hier te zien is. Dit keuren we echt niet goed, dit is met je eigen leven spelen”, zegt politiewoo­rdvoerder Kris Jacobs. “Het is een fenomeen dat moeilijk uit te roeien is, maar waar we op zullen blijven hameren. Daarom doen we nog steeds minstens maandelijk­s controles, soms in uniform, soms anoniem.”

“Deze week is dat nog gebeurd en toen zijn er vijf mensen betrapt die te voet, met de fiets of met de auto een gesloten overweg genegeerd hebben. Jongeren moeten dan een les verkeersed­ucatie volgen. Volwassene­n krijgen een fikse boete en hun rijbewijs wordt voor veertien dagen ingetrokke­n.”

 ?? FOTO'S RR, JOREN DE WEERDT ??
FOTO'S RR, JOREN DE WEERDT
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT FOTO GVA ?? Op dezelfde overweg vond december 2015 nog een dodelijk ongeval plaats. Irina Van Looy (11) met de smartphone waarmee ze de levensgeva­arlijke daad van de vrouw filmde.
FOTO JOREN DE WEERDT FOTO GVA Op dezelfde overweg vond december 2015 nog een dodelijk ongeval plaats. Irina Van Looy (11) met de smartphone waarmee ze de levensgeva­arlijke daad van de vrouw filmde.
 ??  ?? De vrouw negeert de slagbomen, kijkt alleen naar links, wacht tot de trein gepasserd is en steekt dan over. “Levensgeva­arlijk”, luidt het bij Infrabel.
De vrouw negeert de slagbomen, kijkt alleen naar links, wacht tot de trein gepasserd is en steekt dan over. “Levensgeva­arlijk”, luidt het bij Infrabel.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium