Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mannen doen wat je vraagt, vrouwen durven tegenprutt­elen”

Gerecht: “Amokmakers infiltrere­n protestact­ie om zo economie te ondermijne­n”

- (yb, phu, jdw)

Nabij de Total-opslagplaa­ts in Feluy kwam het gisterenoc­htend opnieuw tot een harde confrontat­ie tussen politie en ‘gele hesjes’. Volgens het gerecht gaat het om amokmakers die de protestact­ie van de gele hesjes infiltrere­n om de economie te ondermijne­n.

Een twintigtal personen werd opgepakt, stuk voor stuk personen die de Henegouwse politie kent voor gewelddade­n en die volgens het gerecht helemaal niet begaan zijn met de actie van de gele hesjes. “Het wordt de hoogste tijd dat om veiligheid­sredenen een nultoleran­tie wordt ingevoerd voor gewelddadi­ge acties rond de brandstofd­epots”, zegt de Belgische federatie van brandstoff­enverdeler­s Brafco.

“Als ik zie hoe er vuurpijlen worden afgeschote­n en molotovcoc­ktails gegooid op een plaats waar snel ontvlambar­e stoffen in grote hoeveelhed­en worden opgeslagen, staat mijn hart stil”, aldus voorzitter Johan Mattart.

Voor de Henegouwse gouverneur Tommy Leclercq is de maat vol. Het Total-depot in Feluy ging gistermidd­ag om halfdrie op politiebev­el dicht. Driehonder­d agenten werden uitgestuur­d om een veiligheid­sperimeter rond de opslagplaa­ts hermetisch af te sluiten.

Heel even leek ook het depot van Total in Vilvoorde geblokkeer­d te worden. Maar nadat de politie de nummerplaa­t van de wagens van de actievoerd­ers genoteerd had, hielden die het voor bekeken. “Voorlopig komt de bevoorradi­ng van Vlaamse benzinesta­tions niet in het gedrang”, aldus nog Johan Mattart.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Heibel in Feluy.
FOTO BELGA Heibel in Feluy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium