Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niet alleen moslima’s houden van zedige kleding

Eerste Modest Fashion Forum van België vindt vandaag plaats in Antwerpse Arenberg

- KARIN VANHEUSDEN

In de Antwerpse Arenberg vindt vandaag het eerste Modest Fashion Forum in België plaats. ‘Modest fashion’ is in de modesector een boomende miljardenb­usiness. “Neen, modest fashion is níét alleen voor vrouwen met een hoofddoek, maar voor iedereen die kiest voor kledij die iets meer bedekt”, zegt de Antwerpse Sarah Dimani, influencer en een van de sprekers op het Modest Fashion Forum.

Coltruien en palazzo-broeken met wijde pijpen en een hoge taille, dat is modest fashion. Halflange rokken en hoog dichtgekno­opte hemdsbloes­jes ook. Mode die ver weg lijkt te staat van de abaya (lange, losse jurk) – en kaftan-silhouette­s die we associëren met de islamitisc­he dresscode. Modest fashion omvat in feite beide.

“Modest fashion is een moeilijk te definiëren term, maar je kan het omschrijve­n als een trend binnen de mainstream mode, bedoeld voor vrouwen die kiezen voor iets verhullend­er kledij”, zegt Hannan Challouki van Mvslim. Dit online platform heeft samen met het Antwerpse ModeMuseum (MoMu) het Modest Fashion Forum (MFF) georganise­erd.

“Vijf jaar geleden werd modest fashion inderdaad vooral geassociee­rd met moslima’s, joodse en christelij­ke vrouwen die vanuit hun religieuze overtuigin­g kozen voor verhullend­e kledij. Intussen is de trend veel ruimer, en kiezen vrouwen ervoor vanuit een puur persoonlij­ke en esthetisch­e voorkeur. Deze bredere interesse is de mode-industrie niet ontgaan, want intussen zetten ook ketens als Zara, H&M, Uniqlo en Mango en ook designerme­rken als Bur- burry, Tommy Hilfiger en Dolce & Gabbana volop in op modest fashion.”

Influencer

De modest fashion-markt is in korte tijd ontploft en wordt geschat op 44 miljard dollar, wereldwijd. In Europa heeft deze niche binnen de mode vooral in Groot-Brittannië vaste voet aan de grond, met een omzet van 137 miljoen euro per jaar. Vorig vond in Londen de eerste Modest Fashion Week plaats.

“Modest fashion is sinds 2015 in opmars en blijft groeien”, zegt Hannan Challouki. “Volgens Pinterest UK is het aantal zoekopdrac­hten naar de term ‘modest fashion’ sinds begin 2018 met 500 procent gestegen. Maar ondanks de sterke groei hangt er nog veel mysterie rond. Met het Modest Fashion Forum willen we alle spelers binnen deze wereld bijeenbren­gen. We verwachten onder andere Mariah Idrissi, het Britse model dat als eerste met hijab poseerde voor H&M, Lisa Bridget van The Modist, een van de grootste webshops voor modest fashion en Elspeth Jenkins van het modemagazi­ne Marie Claire.”

Kaat Debo, directeur van medeorgani­sator MoMu, vult aan: “Ondanks de groeiende belangstel­ling voor modest fashion is er in Vlaanderen nog maar weinig onderzoek naar

gedaan. Dit in tegenstell­ing tot de Angelsaksi­sche landen, waar dit fenomeen al langer bestudeerd wordt vanuit academisch­e hoek. Als ModeMuseum vinden we het belangrijk te reflectere­n op hedendaags kledingged­rag. Modest fashion verdient dus ook onze aandacht, reflectie en analyse.”

Chique, punk of bohemian

Ook de Antwerpse Sarah Dimani, sinds 2011 influencer en intussen met meer dan 100.000 volgers, is een van de sprekers op het Modest Fashion Forum. “Modest fashion wordt altijd meteen gelinkt aan de islam, aan de hijab-dragende, licht getaande, Arabische moslima, maar dat is absoluut fout. Modest fashion is voor iedere vrouw, los van enige religieuze of politieke overtuigin­g, afkomst, huidskleur of leeftijd. Het is gewoon de bewuste keuze van een vrouw om zich zo te kleden dat ze iets minder huid toont of om zich iets langer te kleden, maar daarom niet eens tot op de grond. Het is een mix van stijlen. Modest fashion kan chique zijn, maar even goed punk, bohemian of street. De stijl van koningin Mathilde bijvoorbee­ld is ook modest fashion, of van Kate Middleton en Meghan Markle. Ik hoop dat ik op dit forum eindelijk mensen, ook uit de media, kan duidelijk maken dat modest fashion heel divers is, en dat dat het juist zo mooi maakt. Dat we nu eens ophouden met polarisere­n.”

Volgens Sarah Dimani is modest fashion ontstaan en mee gegroeid met het succes van Instagram. “In 2011 was er weinig aanbod voor vrouwen die zich bedekt en modieus wilden kleden. Zeker ’s zomers, wanneer elke collectie uitblinkt in doorschijn­end, met split en kort. Op het toen nieuwe medium Instagram zijn vrouwen foto’s beginnen posten van hun eigen, creatief samengeste­lde outfit. Hiermee inspireerd­en ze andere vrouwen, over alle culturen, religies en landen heen. En stilaan zijn hieruit kleine webshops ontstaan, van ondernemer­s die hierop inspeelden en modest fashion zelf begonnen te ontwerpen of ontdekten bij bestaande merken. Intussen heb je hele grote spelers zoals The Modist, met de iets duurdere pret-à-porter en waar je ook kleding van topdesigne­rs vindt. Want op dit nieuwe gat in de markt hebben niet alleen grotere merken zoals DKNY, Hermès en Estée Lauder ingespeeld. Ook Ann Demeulemee­ster en AF Vandervors­t hebben modest fashion.”

Om het Modest Fashion Forum te promoten, heeft het MoMu voor haar campagnebe­elden Belgische ontwerpers zoals AF Vandevorst, Christian Wijnants en Dries Van Noten gecombinee­rd met Xandres, Hampton Bays, Natan, en CKS.

Hannan Challouki

Mvslim, organisato­r MFF

‘‘Modest fashion is een trend binnen de mainstream mode, bedoeld voor vrouwen die kiezen voor iets verhullend­ere kledij.’’

 ??  ??
 ??  ?? DOLCE & GABBANA
DOLCE & GABBANA
 ??  ?? Campagnebe­eld van met model links met blouse en rok van Christian Wijnants,model rechts met top vanDries Van Noten, broek vanNatan.MFF
Campagnebe­eld van met model links met blouse en rok van Christian Wijnants,model rechts met top vanDries Van Noten, broek vanNatan.MFF
 ?? FOTO SOPHIE RATA, STYLISTE FARAH EL BASTANI. ?? links met jas Campagnebe­eld MFF met modelvan Natan, de van Wim Bruynooghe, blousescho­enen van sjaal van Hampton Bays en demet sweater van Dr Martens, en model rechtsColl­ectors A.F. Vandevorst, cardigan vanvan Club, broek van UCWHY en schoenen Fiamme.
FOTO SOPHIE RATA, STYLISTE FARAH EL BASTANI. links met jas Campagnebe­eld MFF met modelvan Natan, de van Wim Bruynooghe, blousescho­enen van sjaal van Hampton Bays en demet sweater van Dr Martens, en model rechtsColl­ectors A.F. Vandevorst, cardigan vanvan Club, broek van UCWHY en schoenen Fiamme.
 ??  ??
 ?? FOTO SOPHIE RATA, STYLISTE FARAH EL BASTANI. ??
FOTO SOPHIE RATA, STYLISTE FARAH EL BASTANI.
 ?? FOTO RR ?? De Antwerpse influencer Sarah Dimani is een van de sprekers op het Modest Fashion Forum.
FOTO RR De Antwerpse influencer Sarah Dimani is een van de sprekers op het Modest Fashion Forum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium