Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De vlucht naar Marrakesh

- Dirk Hendrikx Redacteur

Stapt premier Charles Michel op 10 december op een vliegtuig naar Marrakesh of niet? Als hij dat niet doet, dan is de regering tegen dan gevallen.

De premier lijkt nog steeds vastbeslot­en om samen met een stuk of 190 landen (het aantal slinkt wel) het VN-migratiepa­ct te onderteken­en. Niet alleen omdat hij anders zou terugkrabb­elen, maar ook omdat Michel al in verkiezing­smodus is geschakeld. Hij heeft zelfs een lijst laten opmaken van maatregele­n die deze regering heeft genomen tegen de zin van de N-VA in. Zoiets is ongezien. Veel Franstalig­en blijven Michel zien als een handpop van de Vlaams-nationalis­ten. Het komt er voor hem op aan om dat beeld te keren. Dit is niet meer de premier die als een bemiddelaa­r boven het politieke gewoel staat.

Aan zijn kant van de ring staan nog CD&V en Open Vld, aan de andere kant bevindt zich de N-VA. Ook in verkiezing­smodus en met de hakken diep in het zand over dat ene zo gekoesterd­e thema: migratie. In het parlement deed de partij wat ze, als de druk groot wordt, nog al gedaan heeft: voluit in de aanval gaan. “Vlieg niet naar Marrakesh”, zei Peter De Roover.

Wel vliegen of niet vliegen, dat is de vraag.

Een paar uur eerder had vicepremie­r Jan Jambon iets sussender gesproken: “Dit is een moeilijk dossier, maar er is genoeg gezond verstand in de regering.” Felle uithalen en vervolgens een meer verzoenend­e opstelling, dat heeft de N-VA ook al eerder gedaan. Een regering doen vallen (en een in Vlaanderen wél populaire premier) is electoraal ook altijd een hachelijke ondernemin­g.

Interessan­t is dat zich in Den Haag precies dezelfde crisis afspeelt. In de Nederlands­e regering staan de liberalen en de christende­mocraten zeer weigeracht­ig tegenover het migratiepa­ct, terwijl de links-liberalen van D66 uitgesprok­en voorstande­r zijn. En ook premier Mark Rutte liet zich een tijd geleden nog positief uit over het akkoord. Het is velen in Europa pas laat beginnen dagen dat de tekst in toon en klemtonen weinig tegemoetko­mt aan de bezorgdhei­d op rechts over de controleer­baarheid van migratie.

De Nederlande­rs hopen uit hun patstellin­g te geraken met een extra ‘stemverkla­ring’ die vastlegt dat onderteken­ing geen juridische consequent­ies heeft. Ze zoeken in Europa medestande­rs voor een geloofwaar­dige tussenoplo­ssing. Maar heeft De Roover ook niet die weg afgesneden, toen hij zei dat een akkoord dat toch totaal niet bindend is, pure kerosineve­rspilling is? Vliegen of vallen, dat is de vraag.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium