Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meir-terrorist vervolgd voor wapenbezit

- (vdaa)

De Franse Tunesiër die bijna twee jaar geleden groot terreurala­rm veroorzaak­te door met hoge snelheid over de Meir te racen, zal zich voor de correction­ele rechtbank moeten verantwoor­den wegens verboden wapenbezit.

De raadkamer in Antwerpen heeft Mohamed R. gisteren doorverwez­en naar de rechtbank. Hij reed op 23 maart 2017 met hoge snelheid over de Meir, waardoor voetganger­s aan de kant moesten springen. Aanvankeli­jk werd gevreesd dat de veertiger een aanslag wilde plegen, maar uit onderzoek bleek later dat de man geen terroristi­sche motieven had. R. was tijdens zijn dolle rit onder invloed van cocaïne en alcohol.

Militairen zagen die ochtend hoe R. een stoplicht negeerde en door de stad reed. Hij werd wat later door een SRT-ploeg van de Antwerpse politie stomdronke­n aangetroff­en in zijn auto, die stond geparkeerd aan de Sint-Michielska­ai. In de kofferbak troffen de agenten een aantal steekwapen­s en een gedemontee­rde riotgun aan. R. werd een dag later aangehoude­n voor poging tot moord, slagen en verwonding­en in een terroristi­sche context en inbreuken op de wapenwetge­ving. Na onderzoek bleken er onvoldoend­e aanwijzing­en voor een terroristi­sch motief. R. werd na drie maanden voorhechte­nis vrijgelate­n en vervolgens het land uitgezet. Het federaal parket vroeg nu alleen nog de verwijzing voor verboden wapenbezit, verkeersov­ertredinge­n en verdovende middelen. De raadkamer volgde het federaal parket.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium