Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen millimeter dichter bij een oplossing

Gescheld in de Kamer verbreedt kloof tussen N-VA en andere regeringsp­artijen

-

Na een fel debat in het parlement is één ding duidelijk geworden: N-VA staat meer dan ooit geïsoleerd binnen de meerderhei­d. Het VN-migratiepa­ct van Marrakesh zet de regering onder enorme druk. Premier Charles Michel heeft nog iets meer dan twee weken de tijd om de meubelen te redden.

De wekelijkse ministerra­ad wordt er vandaag wellicht eentje in mineur. De harde woorden die gisteren zijn gevallen in het parlement zullen nog een tijdlang resoneren binnen de regering. In ongemeen felle bewoording­en heeft N-VA zich bij monde van fractielei­der Peter De Roover nog wat meer afgezet van de andere coalitiepa­rtners in de discussie rond het VN-migratiepa­ct van Marrakesh.

De dag was nochtans begonnen met sussende taal van vicepremie­r Jan Jambon (N-VA). “Dit is een moeilijk dossier, maar er is veel gezond verstand binnen de regering”, klonk het voor de televisiec­amera’s. Maar luttele uren later liet De Roover geen spaander heel van die mildheid van de N-VA-minister, die overigens afwezig bleef tijdens de vragenrond­e over het migratiepa­ct.

Circus in Marrakesh

Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) was wél aanwezig. Hij begeleidde de redevoerin­g van De Roover meermaals met goedkeuren­d applaus. In dat betoog deed N-VA weinig moeite om eerste minister Charles Michel (MR) te sparen.

“Waarom zouden we naar een circus gaan in Marrakesh om een tekst te bevestigen die niet bindend is? Als hij effectief niet bindend is, dan stel ik voor dat wij

niet gaan”, aldus De Roover.

Handpop Michel

Los van die “problemati­sche inhoud” van de tekst, verwijst N-VA naar het groeiend aantal landen dat weigert te tekenen. De partij eist nu dat Michel zijn hand uitsteekt naar Oost-Europa. Landen als Hongarije, Bulgarije en Polen lieten eerder al verstaan het pact niet te onderschri­jven. “Zorgt u voor een algemeen Europees akkoord of gaat u voor een splitsing van Europa?”, dixit De Roover. De boodschap is duidelijk: als Michel geen werk maakt van een aanpak die ruimer gaat dan West-Europa, dan mag hij de zegen van de Vlaams-nationalis­ten helemaal vergeten.

Volgens regeringsb­ronnen onderhoudt Michel vooral contacten met landen als Duitsland, Nederland en Denemarken. Met OostEuropa verloopt de relatie een pak stroever. “Bovendien is het niet de bedoeling dat Michel de leiding gaat nemen in die Europese aanpak”, klinkt het.

Michel laat zich dus niet onder druk zetten door N-VA. De eerste minister ziet zijn kans schoon om finaal te breken met het beeld dat hij de handpop zou zijn van de partij van Bart De Wever – een frame dat de Franstalig­e oppositie maar wat graag hanteert.

Hoe dan ook is het de vraag wanneer N-VA tevreden zal zijn. De partij speelt het spel iedere dag harder en maakt het zichzelf telkens moeilijker om een elegante uitweg te vinden.

Binnen de regering wordt weliswaar luidop nagedacht over de toevoeging van een zogenaamde gezamenlij­ke “interpreta­tieve verklaring” van het migratiepa­ct door enkele Europese landen. Daarin zou benadrukt worden dat het geheel juridisch geen impact zal hebben op Belgische rechtspraa­k. Maar zelfs bij die piste plaatsen Francken en co. nog heel wat vraagteken­s.

Deadline

Over de mogelijke aanwezighe­id van Michel in Marrakesh bestaat ondertusse­n nog onduidelij­kheid. De premier reageerde niet op de aanmaning van Open Vld-fractielei­der Patrick Dewael, die Michel “met aandrang” vraagt om naar Marokko te trekken. En ook in de omgeving van de premier wil men niet gezegd hebben dat Michel sowieso gaat.

Intussen tikt de klok verder richting één deadline: 10 en 11 december. De premier heeft dus nog iets meer dan twee weken om een grote regeringsc­risis af te wenden.

Peter De Roover

Fractielei­der N-VA

“Waarom gaan we naar een circus in Marrakesh om een tekst te bevestigen die niet bindend is?”

 ??  ??
 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium