Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kabinetsme­dewerker Schauvlieg­e opnieuw aan de slag na huiszoekin­g

- (cm)

De adjunct-kabinetsch­ef van minister van Omgeving Joke Schauvlieg­e (CD&V) is opnieuw aan het werk. Hij was op non-actief gezet na een huiszoekin­g in het kader van een gerechteli­jk onderzoek rond een afvalschan­daal. Maar een brief van de onderzoeks­rechter toont aan dat hij niet in verdenking is gesteld.

Midden oktober vielen federale speurders binnen op het kabinet van minister Schauvlieg­e. Ze doorzochte­n het bureau van haar adjunct-kabinetsch­ef die bevoegd was voor Leefmilieu en Natuur, waarbij ze documenten meenamen voor verder onderzoek. De huiszoekin­g past in een gerechteli­jk onderzoek waarin een Antwerps bedrijf wordt genoemd. In het dossier is er sprake van het mogelijk vermengen van scheepsbra­ndstoffen met afvalstoff­en, vermoedeli­jk afkomstig uit een groot en decennia oud asfaltmeer uit Curaçao. Volgens het betrokken bedrijf werden de producten uit Curaçao geanalysee­rd door een onafhankel­ijke instantie en voldeden alle producten aan wettelijke specificat­ies.

“Naar aanleiding van die huiszoekin­g is de kabinetsme­dewerker diezelfde namiddag nog op non-actief gesteld en is hij een tijdje niet aan de slag geweest”, zegt woordvoerd­er Jan Pauwels van het kabinet-Schauvlieg­e. “Maar op 7 november heeft hij een schrifteli­jke bevestigin­g gekregen van de onderzoeks­rechter dat hij niet in verdenking is ge- steld in deze zaak. Daarom heeft de minister de maatregel opgeheven, gezien het vermoeden van onschuld. Hij is op 8 november opnieuw aan de slag gegaan.”

Minister Schauvlieg­e had eerder gevraagd om als burgerlijk­e partij opgenomen te worden in het onderzoek. Die vraag was niet tegen specifieke personen of organisati­es gericht. “De minister meent dat zij schade lijdt door de zaak. Het ziet ernaar uit dat de minister een brief heeft onderteken­d die gebaseerd is op documenten – expertises – die niet kloppen. Ze wil dat wordt onderzocht wie wat heeft gedaan. Op basis daarvan kan dan eventueel een schadeverg­oeding worden gevorderd”, zegt Pauwels nog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium