Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Burgemeest­er checkt straks uw gezondheid

Vlaamse gemeenten organisere­n bevraginge­n naar alcohol en rookgedrag

- JONAS MAYEUR

Alle driehonder­d Vlaamse steden en gemeenten kunnen vanaf volgend jaar de gezondheid van hun bevolking in kaart brengen. Dat gebeurt via een grootschal­ige enquête in samenwerki­ng met de Vlaamse overheid. Uw burgemeest­er kan nadien de resultaten vergelijke­n met het Vlaams gemiddelde. Zo wordt in één klap duidelijk hoe hij zijn inwoners gezonder kan maken.

De eerste lokale gezondheid­senquête, zo heet het project, vond de voorbije maanden al plaats in Melle, bij Gent. Als test. 1.021 inwoners ouder dan 15 werden bevraagd. Maar vanaf 2019 krijgen alle gemeenten de kans om hun inwoners op de rooster te leggen.

De vragenlijs­t peilt naar fysieke en mentale gezondheid (alcoholgeb­ruik bijvoorbee­ld) en de mate waarin iemand beweegt en sport, maar ook zijn of haar levenslust. Het gaat om een selectie uit de vragenlijs­t die gebruikt wordt voor de nationale gezondheid­senquête, om de vijf jaar. De resultaten daar- van laten zien hoe (on)gezond de gemiddelde Belg, Vlaming en Waal is, maar dus niet hoe het zit in Mechelen of Antwerpen.

Schat aan info

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) verwacht van gemeenten dat ze de komende jaren meer doen om de gezondheid van inwoners te verbeteren. Uw burgemeest­er mag de info uit de enquête dus niet gewoon op zijn bureau laten slingeren, hij moet ermee aan de slag.

De Vlaamse overheid hoopt op korte termijn vijftien extra onderzoeke­n op te starten. Lokale besturen kiezen zelf of ze in het project stappen. Ze dragen mee de kosten. In ruil krijgen ze hulp bij het selecteren van de steekproef en de analyse van de resultaten. Het ultieme doel is om van élke Vlaamse gemeente een gezondheid­srapport te hebben. Dat moet een schat aan informatie opleveren en (hopelijk) ook gezondere Vlamingen.

 ?? FOTO BELGA ?? Minister van Welzijn JoVandeurz­en verwacht dat gemeenten de gezondheid van hun inwonersve­rbeteren.
FOTO BELGA Minister van Welzijn JoVandeurz­en verwacht dat gemeenten de gezondheid van hun inwonersve­rbeteren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium