Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerps water kan even stinken

-

Bent u Antwerpena­ar en klant bij Water-link? Vanaf volgende maandag zou het kunnen dat uw kraantjesw­ater stinkt naar chloor of ammonium. De oorzaak is zowaar een gezonken schip.

Het binnenschi­p ‘Dandia’ is ongeveer een week geleden gezonken in het Albertkana­al bij Herentals en er is ammonium gelekt. Dat is ook juist de plaats waar Water-link water oppompt voor een vierde van het drinkwater in Antwerpen. Daarom is in het productiec­entrum in Ranst de afname van water uit het kanaal preventief stilgelegd en wordt er tijdelijk overgescha­keld op de interne ruwwaterre­serves. “Die zijn voldoende groot om ook de komende dagen voor bevoorradi­ng te zorgen”, zegt André Gantman van Water-link.

Vanaf vrijdag wordt gestart met de berging van het binnenschi­p. De eerste stap is het verwijdere­n van de lading kunstmest. “We gaan een extra stap toevoegen aan de productie, waardoor we het ammonium kunnen verwijdere­n”, legt Steven De Schrijver van Water-link uit aan ATV. “Mocht er een tijdelijk probleem zijn, dan kan het zijn dat er geur- of smaakhinde­r is. Het water kan naar chloor of amonium ruiken. Belangrijk om weten is dat er nooit een gevaar zal zijn voor de volksgezon­dheid.”

“Dit is maar een mogelijkhe­id”, zegt André Gantman, ook van Water-link. “Wellicht komt die geurhinder er niet. Maar de mensen moeten weten dat het mogelijk is.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? De zinkende Dandia.
FOTO MIA UYDENS De zinkende Dandia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium