Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen zakt weg

-

de bodem. En zo’n lage waterstand heeft invloed op het volume van de grond.”

Goed voorbeeld daarvan is het Antwerpse Stadspark. Het water van de vijver is al meer dan een jaar weg door de vele werken in de buurt.

Kempen stabiel

Voor u zich met uw waterdicht­e zevenmijls­laarzen naar stabieler gelegen gebieden begeeft: er is geen reden tot paniek. Volgens het Havenbedri­jf zal hoogstens het wegdek schade oplopen. En dan nog alleen met een scheurtje hier en daar. Uw woonst zal van zo’n trage verzakking niks voelen. “In het Nederlands­e Groningen daalt de ondergrond even snel”, zegt Temmerman. “Daar hebben ze wel problemen met de woningen. Maar in Groningen zakt de ondergrond door gaswinning. Daar zijn ze in Antwerpen helemaal niet mee bezig.”

In de Kempen is de ondergrond stabiel. In Limburg zitten ze zelfs met een verhoging. “Daar hebben ze vroeger het grondwater verlaagd om mijngangen te bouwen. Anders zouden die gangen natuurlijk vollopen. Maar sinds de mijnbouw gestopt is, is het grondwater weer beginnen te stijgen. Daardoor kruipt ook de bodem langzaam weer naar boven.”

Koeienhuid­en

In de Antwerpse binnenstad schommelt de daling van de grond tussen 1 en 3 millimeter. En dat is nu ook niet zo’n verrassing. De ondergrond van onze stad is nooit de stevigste geweest. In de prehistori­e al was de toen nog mini-metropool erg nat en moerasacht­ig. In de middeleeuw­en was het huidige Eilandje zelfs één groot zompig moerasgebi­ed met grachten en sloten. “De stad is dan ook gebouwd op moerasgebi­ed”, zegt stadsgids Tanguy Ottomer. “De Meir kennen we vandaag als een mooie en statische winkelstra­at, maar een dikke zevenhonde­rd jaar geleden was dat één groot moerasgebi­ed gelegen naast de stad, die toen tot aan de Meirbrug liep. De naam Meir betekent trouwens ‘meer’.”

Ottomer verwijst ook naar de Antwerpse Kathedraal. “Die had vroeger trappen aan de ingang, zodat er geen water kon binnensijp­elen. Vol- gens de legende zouden de funderinge­n van de kathedraal, samen met die van de Boerentore­n, verstevigd geweest zijn met koeienvell­en omdat de vochtige ondergrond de muren begon aan te tasten. Dat zijn anekdotes die je kunt lezen in de

en daarom niet noodzakeli­jk waar. Maar het zegt wel iets over de vochtige ondergrond waarmee Antwerpen te maken heeft gehad.”

Suske en Wiske-verhalen,

Kerk verplaatst

Antwerpen is een erg vlakke stad, maar heeft veel microrelië­f. En die lager gelegen gebieden waren vroeger steevast zompig. “De wijk Dam bijvoorbee­ld, in het noorden van de stad, verwijst naar de dam die de moerassige vallei van het Schijn tussen de hoger gelegen Stuivenber­g en Merksem/Deurne doorkliefd­e”, zegt Tim Soens, hoogleraar geschieden­is aan de UAntwerpen. “De Sint-Pauluskerk is in de 13de eeuw zelfs een paar tientallen meters verplaatst omdat ze voortduren­d overstroom­de in zo’n lager gelegen moerassig gebied.”

Antwerpen heeft ook vandaag nog een echt moerasgebi­ed. In het noordelijk­e district Ekeren ligt De Bospolder annex het Ekers moeras, een 85 hectare groot gebied met veel bos, grasland en natuurlijk open water. U kunt er vrij wandelen. En vooral veel vogels spotten.

Tanguy Ottomer

Stadsgids

‘‘Volgens de legende zouden de funderinge­n van de kathedraal verstevigd geweest zijn met koeienvell­en omdat de vochtige ondergrond de muren begon aan te tasten.’’

 ?? FOTO RR FOTO'S RR, GOOGLE ?? Antwerpen kleurt rood op de kaart van de TUDelft.Vooral Linkeroeve­r daalt jaarlijks met 5 millimeter of meer. Logisch, want nog niet zo heel lang geleden was het moerasgebi­ed.
FOTO RR FOTO'S RR, GOOGLE Antwerpen kleurt rood op de kaart van de TUDelft.Vooral Linkeroeve­r daalt jaarlijks met 5 millimeter of meer. Logisch, want nog niet zo heel lang geleden was het moerasgebi­ed.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium