Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bijna een op de vier comazuiper­s die op spoed belanden, is 65-plusser

Elke dag 45 ouderen naar ziekenhuis met alcoholint­oxicatie

- (jom)

Zoveel drinken dat je op de spoed belandt, het is een fenomeen dat we associëren met jongeren. Maar niet alleen studenten doen het, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Vorig jaar zijn in totaal 17.000 Belgen ouder dan 65 jaar zwaar dronken op de spoed beland. Dat zijn er meer dan 45 per dag.

Het is de grootste nachtmerri­e van elke ouder: zoon- of dochterlie­f die op een kotfuif of op café zo veel drinkt dat er een spoedopnam­e aan te pas komt. Comazuipen is in opmars, zo tonen cijfers van het Intermutua­listisch Agentschap, een vzw van de ziekenfond­sen. Exact 2.334 jongeren tussen 12 en 17 jaar onderginge­n vorig jaar op de spoedafdel­ing een bloedtest omdat er een vermoeden van alcoholint­oxicatie was. Bijna altijd bleek er ook sprake van een vergiftigi­ng. Het gaat om een record. Wie naar de cijfers voor andere leeftijdsg­roepen kijkt, schrikt echter óók.

Als opa zich in coma zuipt

De grootste toename op tien jaar tijd situeert zich bij de 65-plussers. Comazuipen mag dan iets typisch voor jongeren zijn, (te) regelmatig drinken is vooral iets van 55- en 65-plussers. Maar liefst een op de vier van alle Vlamingen tussen 55 en 75 jaar drinkt dagelijks alcohol. Tien jaar geleden was dat maar een op de acht. En blijkbaar leidt dat regelmatig drinken steeds vaker ook tot excessen.

“Het aantal ouderen dat hulp nodig heeft voor een alcoholver­slaving, neemt zienderoge­n toe”, zegt psychiater Geert Dom. “Bij minstens een deel van de probleemdr­inkers begint het met regelmatig, sociaal drinken als jonge 60’er.” Een glaasje hier en daar, dus. “Op latere leeftijd blijven ze drinken, vaak nog meer dan vroeger, bijvoorbee­ld na het verlies van een partner of als ze sociaal geïsoleerd raken.” Ook eenzaamhei­d is dus een belangrijk­e factor. Een oude gewoonte wordt voor wie alleen valt soms een gigantisch probleem.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium