Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Artsen beschuldig­d van vergiftigi­ng nadat Tine euthanasie had gevraagd

Voor het eerst moeten dokters naar assisen

- CEDRIC LAGAST, BERT FOUBERT

Twee huisartsen en een psychiater moeten voor het hof van assisen verschijne­n, omdat er aanwijzing­en zijn dat ze onterecht euthanasie hebben uitgevoerd op de 38-jarige Tine Nys uit SintNiklaa­s. Het is voor het eerst sinds de euthanasie­wet dat dokters hiervoor voor een assisenhof gebracht worden.

Tine Nys vroeg en kreeg euthanasie wegens mentaal lijden. Ze had een verleden van psychiatri­sche opnames en stapte zelf naar de dokter. Twee van haar zussen zeiden twee jaar geleden in

dat ze zich achteraf grote vragen stelden over het levenseind­e van hun zus. “De arts was nonchalant”, zeiden Sophie en Lotte Nys over huisarts Joris V. uit Sint-Niklaas, die de euthanasie uitvoerde.

“Hij had niet het nodige materiaal bij. De baxter had hij op de zetel gelegd, maar tijdens de euthanasie viel die op haar gezicht. Omdat de dokter pleisters vergeten was, moest onze vader de naald in haar arm vastdrukke­n. En achteraf moesten onze ouders met een stethoscoo­p naar haar hart luisteren, om zeker te zijn dat ze dood was. Onmenselij­k.”

De zussen vroegen zich af of de euthanasie van hun zus wel wettelijk was. “Tine had een moeilijke jeugd achter de rug, met een psychiatri­sch verleden. Maar dat lag al vijftien jaar achter haar”, vertelden ze. Volgens de zussen zou ze na moeilijkhe­den door een relatie-

Terzake breuk naar de dokter zijn gestapt.

De wet voorziet vier voorwaarde­n die vervuld moeten zijn, vooraleer euthanasie is toegestaan. De patiënt moet wilsbekwaa­m zijn, vrijwillig een aanvraag doen, ongeneseli­jk ziek zijn, en er moet sprake zijn van ondraaglij­k lijden.

Autisme

“Ze was niet ongeneesli­jk ziek”, zegt haar familie. “Twee maanden voor haar dood bleek uit nieuwe tests dat ze autisme had. Daarom is het voor ons moeilijk te begrijpen dat de euthanasie is doorgegaan en dat er geen andere behandelin­g is voorgestel­d.”

De familie van Tine Nys stapte naar het gerecht. De Gentse raadkamer oordeelde vorig jaar nog dat de artsen niet vervolgd moesten worden. Maar nadat de familie in beroep was gegaan, kwam de Gentse Kamer van Inbeschuld­igingstell­ing (KI) gisteren tot de tegengeste­lde vaststelli­ng.

“De KI ziet aanwijzing­en dat de wettelijke voorwaarde­n waaronder euthanasie is toegestaan, niet zijn nageleefd”, zo klinkt het. Welke voorwaarde­n mogelijk geschonden zijn, wordt niet meegedeeld. De drie artsen worden aangeklaag­d wegens vergiftigi­ng. Ze riskeren een levenslang­e celstraf.

“Dat de Kamer aanwijzing­en ziet dat de voorwaarde­n niet vervuld waren, betekent niet dat deze drie dokters ook schuldig zijn”, zegt Alain Légat, de advocaat van huisarts Joris V. “Voor mijn cliënt is dit verschrikk­elijk. Hij heeft in eer en geweten gehandeld. Zelfs als hij straks wordt vrijgespro­ken, zal deze zaak altijd aan hem blijven kleven.”

“Wij willen euthanasie zeker niet afschaffen”, zo benadrukte Sophie Nys. “Ik denk dat dat soms echt een oplossing kan zijn. Maar aangezien euthanasie onomkeerba­ar is, denk ik wel dat sommige zaken beter gekaderd moeten worden.”

 ?? FOTO VRT ?? Tine Nys (midden) met haar twee zussen.
FOTO VRT Tine Nys (midden) met haar twee zussen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium