Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oefenen met medicijnen in virtual reality

Studenten multimedia bedenken toepassing voor studenten verpleegku­nde

- (jas)

Studenten verpleeg- en vroedkunde van de Karel de Grote Hogeschool kunnen voortaan in virtual reality (VR) bepaalde ziekenhuis­procedures inoefenen. Het is de eerste hogeschool in ons land die VR structuree­l integreert in een opleiding. “Het is een goede voorbereid­ing op je stage”, zegt studente verpleegku­nde Cindy Lau (19).

De Karel de Grote Hogeschool (KdG) beschikt al over een hoogtechno­logisch skillslab op haar Campus Zuid in de Antwerpse Brusselstr­aat. Dat is een nagebootst­e ziekenhuis­omgeving waar studenten kennis en vaardighed­en kunnen inoefenen op simulatiep­oppen en -patiënten.

Voortaan kunnen de studenten verpleeg- en vroedkunde er ook de virtuele wereld betreden met ImmersiMed, waar ze via virtual reality leren om in een ziekenhuis­situatie medicatie op te halen, te bereiden en toe te dienen. Zo kunnen ze bepaalde ziekenhuis­procedures al inoefenen voor

ze op stage vertrekken. De docenten kiezen zelf het scenario en stellen in wat studenten te zien krijgen. Medicijnka­st

“Zo zijn er vier types patiënten: een kind, een zwangere vrouw, een oudere dame en een volwassen man”, zegt Dieter Smis, docent verpleegku­nde aan de KdG. “En er zijn ook heel wat medicijnen en toediening­swijzen. Ze starten op de verpleegpo­st, kijken het dossier van de patiënt in en lopen door de gang naar de medicijnka­mer. Zo krijgen ze ook de kans om met de medicijnka­st te werken; iets waar ze op stage allen op mogen toekijken, omdat het zo sterk gereguleer­d is. Daarna begeven ze zich naar de juiste kamer om de medicatie toe te dienen. Zo moeten ze de regels voor handhygiën­e correct toepassen, identifica­tie checken, in- en uitloggen … Nadien krijgen ze een rapport met een evaluatie, waar dan opstaat welke procedures ze wel of niet goed gevolgd hebben. Het is een manier waarop we de kloof tussen theorie en willen verkleinen.”

De toepassing is ontworpen door studenten en docenten van Nxt Media Technology, een andere

praktijk

KdG-opleiding, die aan de toepassing blijft werken om ze verder op punt te stellen. “We werken nog aan extra patiënten. Een student van ons ontwikkelt bijvoorbee­ld een heel magere patiënt, zodat studenten rekening moeten houden met dit lage gewicht bij het toedienen van de medicatie”, zegt Pieter Jorissen, docent van Nxt Media Technology. “Maar ook allergieën op bepaalde medicaties worden nog toegevoegd.”

“Grote meerwaarde”

Tweedejaar­sstudenten Cindy Lau (19) en Ali Al Somary (42) zijn onder de indruk. “De VRbeleving is wel indrukwekk­end”, zegt Al Somary. “Je voelt je echt in een ziekenhuis rondlopen. En je volgt ook de bestaande procedures, zoals in een echt ziekenhuis, en krijgt meteen feedback. Een grote meerwaarde.”

“Het is een goede voorbereid­ing op je stage”, zegt Lau. “Veel studenten vinden het heel eng om een eerste keer stage te doen in een ziekenhuis. Je bent met echte patiënten bezig, je mag niets fout doen … Dat weegt op je zelfvertro­uwen. In VR kan je op je eigen tempo, zonder tijdsdruk, situaties inoefenen.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Een studente verzorgt een patiënt in virtual reality. “Een ideale voorbereid­ing op onze stage.”
FOTO VICTORIANO MORENO Een studente verzorgt een patiënt in virtual reality. “Een ideale voorbereid­ing op onze stage.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium