Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De bonte Groenplaat­s

- Greg Van Roosbroeck

Groenplaat­s, vier uur in de namiddag, vier graden boven nul. Vier mannen die in groep vier pinten staan te hijsen. Een mens zou ze 5 frank geven. Zeker omdat een van de vier in T-shirt staat te wallebakke­n. Met een glimlach alsof hij kleur staat te pakken op de Costa Blanca. Maar het is dus de Costa Verde. En die heeft zijn zanderige ondergrond ingewissel­d voor een stenen variant en een Siberische wind die blijkbaar best te verdragen valt in T-shirt. Tim Van Aelst, de eerder deze week nogmaals gelauwerde Antwerpse televisiem­aker, zei het ooit: “Werkelijk iedereen passeert op de Groenplaat­s. Jongeren van de nabijgeleg­en hogeschool, ouderen die inkopen komen doen in de ondergrond­se supermarkt, toeristen, en alles daartussen­in”. Het is die voortduren­d vernieuwen­de drukte die hij ideaal vond om bijvoorbee­ld op te nemen. Omdat je met een camera op de Groenplaat­s zo ongeveer elk type mens in je televisiep­rogramma kunt steken. Jong, oud, blank, zwart, klein, groot, arbeider, bediende, rijk, arm, Belg, niet-Belg, normaal, stekezot. En dat van ’s morgens tot ’s avonds, zonder dode momenten. Eet dat, Grote Markt.

Naast dat allegaartj­e van mensen heeft de Groenplaat­s een allegaartj­e van functies. Het is een plaats waar iemand ondergrond­s het openbaar vervoer kan nemen en een plaats waar iemand bovengrond­s het openbaar vervoer kan nemen. Bovendien is de Groenplaat­s een wanordelij­ke fietsensta­lling en een wanordelij­ke taxistandp­laats. Tel daarbij een dozijn horecazake­n van allerlei slag en een hotel van de duurste slag en de Groenplaat­s kan niet anders dan een van de meest veelzijdig­e pleinen van West-Europa zijn.

Tegelijk is de Groenplaat­s een van de meest woelige openbare domeinen van de stad. Er was ooit sprake van een glazen luifel. Die is er nooit gekomen. En dankzij de dolomiet die er wél gekomen is, zat het bier van de caféganger­s vol met zand. Bovendien gaat er zelden een dag voorbij of er staat een combi of ambulance op het plein. Het oorspronke­lijke kerkhof dat de Groenplaat­s was, is prachtig van lelijkheid. Dat het dat ook nog (een beetje) in 2019 mag zijn, als de eerste spade (hopelijk) de grond in gaat voor de zoveelste renovatie. Op de Costa Verde.

Benidorm Bastards

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium