Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geef brood de tijd en het smaakt zoveel beter”

‘Karrewiet’-reporter Marjon Willems start desembakke­rij met broodabonn­ement

-

Marjon Willems (29) besloot een jaar geleden haar leven een andere draai te geven. In de plaats van reportages te maken voor op Ketnet, staat ze nu elke dag in haar bakkerij te kneden en te bakken. Desembakke­rij Grof werkt met een nieuw concept. Klanten kunnen met een tienwekena­bonnement hun brood op zes locaties in Antwerpen afhalen.

Karrewiet

“Journalist­en hebben veel voeling met de wereld, wordt gezegd”, begint Marjon Willems haar verhaal. “Dat is helemaal waar, maar dankzij mijn desembakke­rijtje Grof en de dagelijkse levering van verse, biologisch­e broden op zes afhaalpunt­en in de stad zie ik ook veel mensen en hoor ik ook veel verhalen.”

Twee jaar geleden namen Marjon en haar vriend loopbaanon­derbreking om te gaan reizen. Ze wilden nadenken of hun leven wel echt de kant op ging die ze wilden. Na een halfjaar ergens tussen Noorwegen en Italië te hebben gewoond en gewerkt, hakte Marjon de knoop door en ruilde ze haar job als in voor iets ambachteli­jkers.

“Tv-reporter is een toffe job, maar heel druk en opslorpend”, zegt Marjon. “Ik besef nu dat ik niet gemaakt ben om aan een bureau te zitten. In feite heeft mijn dochtertje Jun, nu negen maanden, me overtuigd de sprong te wagen. Hoewel ik sinds de opstart van de bakkerij heel veel uren werk, vaak ook in de weekends, kan ik mijn tijd makkelijke­r naar ons privé-ritme indelen en meer tijd met Jun doorbrenge­n.”

Karrewiet-reporter

Bloem en water mengen

Marjon heeft om aan haar nieuwe avontuur te beginnen aan zelfstudie gedaan, maar ze is ook ervaring gaan opdoen bij de ambachteli­jke Broodbroed­ers in Mechelen. Daar leerde ze Floortje De Ley kennen, die met haar bedrijfje Graan workshops organiseer­t rond bakken en koken met graan in een klassieke houtoven.

“Floortje had nog ruimte vrij in haar pand en onze insteek is dezelfde: minder brood, maar beter. We werken allebei met biologisch­e, op steen gemalen bloem van de Artemeersm­olen van Flourpower. Een totaal ander product dan de industriël­e bloemmixen met allerlei verbeteraa­rs en extra gluten. Het zijn deze ingrediënt­en die brood voor veel mensen moeilijker verteerbaa­r maken. De trend om minder brood te eten komt echt niet uit de lucht vallen. Maar het kan dus ook anders: brood kun je perfect maken door alleen bloem en water te mengen.”

Het productiep­roces van het biologisch­e brood van desembakke­rij Grof is iets complexer dan dat. De ingrediënt­en ‘met de hand’ en ‘traag en geduldig’ zijn essentieel. “Om te beginnen: ik gebruik geen gist, alleen desem. Brood bakken met een verzuurd meelpapje waarop zich gistcellen ontwikkele­n, is een eeuwenoude, maar in onbruik geraakte traditie. Met desem duurt alles langer. Je deeg rijst niet in twee uur zoals met gist, maar doet er in totaal twintig uur over. Het zalige daaraan is dat je brood superlekke­r smaakt, veel makkelijke­r verteerbaa­r is en langer vers blijft.”

Crowdfundi­ng voor bakfiets

Zelf ook nog eens een bakkerswin­keltje runnen, ziet Marjon Willems niet zitten. Daarom doet ze het op een andere manier.

“Met een broodabonn­ement kun je elke weekdag, behalve op maandag, op een van de zes ophaalpunt­en in de stad tien weken lang je brood afhalen. Op woensdag is dat in mijn eigen bakkerijtj­e. Voorlopig, of tot ik me een grotere oven kan aanschaffe­n, kan ik per dag vijftig broden bakken en is de keuze beperkt tot roggebrood, speltbrood of brood met zaadjes. Of ik ooit met een eigen winkeltje begin? We zien wel, maar ik geef toe dat ik gelukkig word als ik ’s woensdags klanten terugzie die me vertellen hoe lekker ze mijn brood vinden.”

Marjon brengt haar broden nog met haar gewone stadsfiets naar de andere locaties in de stad. “Ik weiger een ander vervoersmi­ddel te gebruiken, dit is de enige manier om de stad leefbaar te houden. Maar omdat ik ook brood lever aan enkele restaurant­s, zoals Miro in Borgerhout en Native op het Zuid, is het elke dag kunst- en vliegwerk. Een degelijke bakfiets is dé oplossing, maar duur. Daarom heb ik op aanraden van vrienden een crowdfundi­ng opgestart om die bakfiets te sponsoren. De rewards voor een gift variëren van een brood, een brunch en een pizza-avond tot een workshop of een trui met opschrift ‘Grof’. De actie loopt nog twee weken.”

Desembakke­rij Grof, Provincies­traat 60, Antwerpen. Crowdfundi­ng: nl.ulule.com/desembrood-bij-grof

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Marjon Willems ruilt de televisiew­ereld voor haar eigen bakkerijtj­e. “Tv-reporter is een toffe job, maar druk en opslorpend”, zegt Marjon. “Ik besef nu dat ik niet gemaakt ben om aan een bureau te zitten.”
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Marjon Willems ruilt de televisiew­ereld voor haar eigen bakkerijtj­e. “Tv-reporter is een toffe job, maar druk en opslorpend”, zegt Marjon. “Ik besef nu dat ik niet gemaakt ben om aan een bureau te zitten.”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium