Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De honden hebben tenminste geen kritiek”

Viervoeter­s maken voorlezen toffer in bibliothee­k Vrede

- ANDREAS ROTTY

Om leesplezie­r een boost te geven, moet je creatief zijn. In het kader van de ‘leesweek’ konden kinderen in bibliothee­k Vrede op het Moorkenspl­ein aan een Duitse dog en twee spaniëls voorlezen. “In de klas lachen ze als we een fout maken.”

De deur van een achterkame­rtje in de Borgerhout­se bibliothee­k draait open en Rayan (11) en Driss (10) worden meteen besnuffeld. De twee nieuwsgier­ige Engelse springer spaniëls, Onyx en Matu, en een indrukwekk­end omvangrijk­e Duitse dog, Irie, leren hun nieuwe voorlezers kennen. Ze krijgen een paar aaitjes terug en volgen dan bereidwill­ig naar hun mat.

Rayan koos een strip van Agent 212 uit en Driss een van Jommeke. Ze wisten op voorhand al wat hen te wachten stond. Ze zetten zich op een poef en beginnen luidop voor te lezen. “Op een zonnige vakantieda­g... ‘Jommeke haal eens een schroevend­raaier’”, klinkt het bij Driss. Ze lezen geduldig verder, terwijl ze beseffen dat de honden vlakbij aandachtig luisteren naar hun stem. Die lijken hun rust op de kinderen over te dragen.

Grote Sloef

Begeleider­s Marijke Geuens en Luca Dandois blijven constant in de buurt. “Het blijft natuurlijk een combinatie van kinderen en honden, dus we houden een oogje in het zeil”, verklaart Marijke – het zijn ook haar honden. Ze richtte ‘Grote Sloef’ op, een organisati­e die gespeciali­seerd is in dit soort werk. “We trainen hen erop. Ze kennen de dekens en ze weten dat ze moeten gaan liggen en luisteren. Ze worden ook getest door een externe firma.”

“Als we in de klas voorlezen, lachen ze soms als we een fout maken”, vertelt Rayan na de voorleesse­ssie van tien minuten. “Ook als ik thuis voorlees voor de familie wijzen ze op de fouten”, zegt Driss. “De honden hebben geen commentaar. Zo is het toffer.”

Ze hadden beiden op voorhand gedacht dat de honden zouden rondlopen. “Het was heel leuk dat ze zo rustig waren. Ze kwamen van bij het begin bij ons liggen.”

Dat ze het leuk vinden, vat de bedoeling van het concept samen. “Iemand die goesting krijgt om meer te lezen, neemt ook moeilijker­e teksten vast”, vertelt Astrid Thoné. Ze is cultuurcoö­rdinator van Borgerhout en koos deze activiteit in het kader van de leesweek. “We plannen sowieso met de bibliothee­k meer activiteit­en in de scholen. We zullen dit concept evalueren en mogelijk herhalen in ons district.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium