Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Proosten op verjaardag Gilbert Van Schoonbeke

Antwerps-Nederlands bier eert bouwondern­emer

-

Omdat volgend jaar de vijfhonder­dste verjaardag van Gilbert Van Schoonbeke uitvoerig herdacht wordt, hebben een Antwerpse en een Nederlands­e brouwerij een speciaal biertje gemaakt: Gilbert. Eigenlijk gaat het om twee varianten: een met boekweit en een met gerstemout.

Gilbert Van Schoonbeke was een 16de-eeuwse bouwondern­emer die het aangezicht van de stad grondig veranderd heeft. Het is hij die de Nieuwstad, de omgeving van de huidige Brouwersvl­iet, heeft ontworpen.

Twee smaken

Hij had ook de hand in de Stadswaag en de Markgravel­ei, in het zuiden van stad. Ook het Nederlands­e turfstadje Veenendaal speelt een rol in het verleden van Gilbert Van Schoonbeke. De Antwerpena­ar ging er turf inkopen die later in zijn steenbakke­rijen gebruikt werd.

Het Antwerps BierColleg­e, dat voor haar tweede lustrum al een ‘Gilbert’-bier op de markt bracht, stelt nu de naam en het recept ter beschikkin­g van de Vrienden van het Brouwershu­is in Antwerpen. Op basis van dit recept werden twee varianten ontwikkeld. Die moeten de periode waarin Gilbert Van Schoonbeke leefde opnieuw doen herleven in een glas bier.

De Antwerpse variant zal gebrouwen worden met een aandeel boekweit, wat een destijds in Antwerpen veel voorkomend brouwgraan was.

De Veenendaal­se variant zal dan weer gebrouwen worden met een aandeel op turf gerookte gerstemout. Zo zullen de verder identieke bieren toch een eigen toets krijgen.

Hetzelfde, maar anders

Het etiket op de flesjes is een combinatie van de ontwerpen van een Antwerpse en een Veenendaal­se kunstenaar. Het idee erachter is dat het etiket is zoals het bier. Hetzelfde, maar net iets anders.

Op 24 en 25 november worden beide bieren, telkens 1.000 liter, gebrouwen in Stadsbrouw­erij ’t Pakhuis aan de Vlaamsekaa­i op het Zuid. Wie de Gilbert wil proeven is welkom en kan tegelijk de brouwerij bezoeken.

www.pakhuis.info

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium