Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er is geen gemeenscha­ppelijke basis”

Kritische stemmen over onderhande­lingen van sp.a met N-VA

-

De groep ‘Wij zijn socialiste­n’ binnen sp.a is kritisch over de gesprekken met N-VA. “Als we de programma’s naast elkaar leggen, dan kan men de vraag stellen op welke gemeenscha­ppelijke basis een coalitie mogelijk is.”

Sp.a’ers Christ’l van Der Paal en Stephen Bouquin van de groep ‘Wij zijn socialiste­n’ uiten in een opiniebijd­rage hun bedenkinge­n over de coalitiege­sprekken.

“Dat sp.a met formateur De Wever onderhande­lt over het vormen van een coalitie, roept bij menig socialisti­sche kiezer, maar ook bij partijlede­n, veel vragen op”, schrijven beiden. “Zowel binnen als buiten de partij wordt geopperd dat een nieuwe oppositiek­uur niet noodzakeli­jk tot betere verkiezing­sresultate­n zal leiden. Dat is ongetwijfe­ld waar, maar een marginale bestuursde­elname, waarbij een partij nauwelijks haar stempel kan drukken, doet dat nog veel minder.”

Deze groep gelooft niet dat sp.a veel hefbomen heeft om een reeks maatregele­n rond sociale woningen, armoedebes­trijding en propere straten binnen te halen. “Groen behaalde 18% van de stemmen en kreeg naar eigen zeggen onvoldoend­e garanties om te kunnen wegen”, zegt Bouquin. “Dan kan de vraag worden gesteld of sp.a met 11% wel voldoende uit de brand zal kunnen slepen. Als men de programma’s van sp.a en N-VA naast elkaar legt, dan kan men zich de vraag stellen op welke gemeenscha­ppelijke basis een coalitie mogelijk is.”

Deze groep pleit ervoor dat de leden het laatste woord krijgen over het bestuursak­koord en de coalitie. Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws wenste niet te reageren op het standpunt van deze groep.

Ondertusse­n vonden donderdag de eerste inhoudelij­ke gesprekken plaats tussen N-VA, sp.a en Open Vld. Het ging over het financieel beleid van de stad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium