Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De Thaise keuken pikant? Dat is een misvatting, hoor”

Mu Daeng van gelijknami­g restaurant werkte nog in sterrenzaa­k Hof van Cleve

- JAN AUMAN

Zo tenger en fijn ze eruitziet, zo groot zijn het talent en de passie voor de Thaise keuken van Mu Daeng. De ondernemen­de vrouw werkte onder meer in Hof van Cleve van Peter Goossens en kan als één van de weinige chefs in ons land uitpakken met een Thai Select-label.

Mu Daeng werd geboren als Sirinthorn Tapwongs. Ze koos voor de bijnaam Mu Daeng, wat letterlijk ‘rood zwijntje’ betekent, omdat dit een traditione­el Aziatisch gerecht is.

Mu Daeng is afkomstig uit Mahasarakh­am, het noordooste­n van Thailand, en ging naar de meest prestigieu­ze koksschool van Thailand: het Mandarin Oriental Hotel in Bangkok. In het kader van een uitwisseli­ngsprogram­ma kwam ze in ons land terecht.

Intussen ging Mu Daeng als chef in de Thaise keuken aan de slag in diverse restaurant­s. Peter Goossens van sterrenres­taurant Hof van Cleve merkte haar op en bood de ambitieuze Thaise de kans om zijn team te versterken.

“Het was hard werken en Peter was geen gemakkelij­ke chef. Het moest altijd perfect zijn. Voor mij was het een fantastisc­he ervaring en leerschool”, vertelt Mu Daeng.

Eerder toevallig kwam Mu Daeng in Schilde terecht. Aan de Picardiëla­an, middenin in het centrum maar verstopt tussen het groen, richtte ze haar Thaise culinaire academie op. Geen wonder dat de juryleden van GaultMilla­u of Michelin hier nog niet geraakten, deze culinaire parel ligt echt verborgen, achteraan in een stukje bos.

“Mijn doel: de verfijnde smaak van onze hoogstaand­e keuken naar een groot publiek brengen”, aldus de chef. “Die missie kreeg een verlengstu­k in de oprichting van mijn eigen restaurant­je. Mensen weten intussen wel dat ze hier kunnen reserveren voor workshops en ook mijn afhaalmaal­tijden beginnen ingang te vinden. Het wordt nu tijd dat de mensen ook het restaurant­je Mu Daeng leren kennen.”

Omdat Mu Daeng haar restaurant grotendeel­s alleen runt, vraagt ze om vooraf te reserveren. “Maar als je dat vergeten bent, kan je ons altijd last minute nog bellen. Als het enigszins kan, maken we dan graag een tafeltje vrij. Elke dag maak ik een andere dagschotel aan een voordelig tarief. Daarnaast is er ook een vaste kaart. Daar staan heel bewust niet al te veel gerechten op. Ik heb mijn kennis van de Thaise keuken gebruikt om een selectie te maken. Wees gerust, het is allemaal lekker, vers en zeker niet te pikant. Dat is een misvatting over onze keuken.”

Enkele populaire gerechten uit het Mu Daeng-menu: popia thod (kiploempia’s, groenten, glasnoedel­s met zoetzure saus), kai saté (kipsaté met pindasaus) en tom yam kung (pikante garnalenso­ep, champignon, koriander, citroengra­s en chili).

Mu Daeng, Picardiëla­an 22 in Schilde. Tel 03-464 05 50. www.mudaeng.be

 ?? FOTO JAA ?? Chef-kok Mu Daeng aan het werk in haar keuken. “Mijn doel: de verfijnde smaak van onze hoogstaand­e keuken naar een groot publiek brengen.”
FOTO JAA Chef-kok Mu Daeng aan het werk in haar keuken. “Mijn doel: de verfijnde smaak van onze hoogstaand­e keuken naar een groot publiek brengen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium