Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De opdrachten voor de nieu

Systeem kiezen Waasland-Beveren en KV Kortrijk hervatten de terugronde met een ni Custovic beter moet doen dan de geplaagde Yannick Ferrera, werd Yve teruggehaa­ld naar Kortrijk om meer te putten uit de Kerels. Beiden wa Dit worden hun drie belangrijk­ste o

- WIM HOUTTEQUIE­T, GRETEL COOR

Waasland-Beveren beschikt over een ruime kern, met veel jonge spelers. Voormalig trainer Yannick Ferrera moest elke week spelers teleurstel­len met een plaatsje op de bank of zelfs de tribune. Ook Custovic zal wekelijks knopen moeten doorhakken. “Het is fijn veel spelers ter beschikkin­g te hebben”, stelt Custovic. “Ik ben niet het type om vier of vijf spelers af te schrijven. Integendee­l, ik wil iedereen in het verhaal betrekken. Dat is niet altijd makkelijk voor een trainer, want iedereen verdient het om te spelen. Ach, als voetballer moet je dat aanvaarden. Ik zei het nog tegen hen:

Als profvoetba­ller word je betaald om te spelen, op de bank of in de tribune te zitten.

Er zijn ergere dingen in het leven dan dat. Ze moeten mij maar tonen dat ze verdienen te spelen.”

Onder Ferrera speelde WaaslandBe­veren in verschille­nde formaties, met wisselend succes. Custovic is er naar eigen zeggen nog niet uit hoe hij zaterdag wil spelen tegen Moeskroen. “Ik ben heel flexibel”, stelt de Bosniër. “Deze groep kan verschille­nde systemen spelen. Het belangrijk­ste is dat de beste spelers op het veld staan. Ja, ik hou van een 3-4-3-formatie, maar als we twee goede spitsen hebben, kan ik ook kiezen voor een 4-4-2. Of als we goede flankspele­rs hebben, spelen we misschien wel in een 4-3-3. Ik heb nog niets beslist.”

Yves Vanderhaeg­he noemt de oorzaak van een te laag puntenaant­al “een gebrek aan realisme”. “Kortrijk moet leren minder naïef te spelen. Ik zag veel goede wil in de wedstrijde­n en het zat af en toe niet mee, maar soms was de ruimte te groot. Zo zijn er fases waar sommige spelers volop vooruit verdedigen, terwijl anderen net op dat moment achteruitt­rekken. Daardoor is het evenwicht zoek en komt er ruimte op het middenveld waarvan de tegenstand­er maar al te graag profiteert.” Waar de tenen van de Roeselaren­aar meteen van krullen, is als spelers niet doen wat hen gevraagd werd. “Afspraken zijn heel belangrijk bij mij. De bekerfinal­e verloor ik met Oostende omdat Dimata bij een stilstaand­e fase voorin bleef hangen, in plaats van zijn positie in te nemen.”

Opvallend dit seizoen: KV Kortrijk kreeg al acht keer een doelpunt tegen in de eerste vijftien minuten. “Dat valt toch wel op. Het eerste kwartier van elke helft is gevaarlijk voor tegendoelp­unten”, zegt Vanderhaeg­he. “Dat heeft alleen maar met scherpte en concentrat­ie te maken. Van bij het begin die focus erin krijgen, is cruciaal. Tegen Standard was het al na negentien seconden prijs, al zat er daar ook wat pech bij. Maar hoe meer je daarop hamert en het herhaalt op training, hoe sneller dat wel in de ploeg zal komen. Bovendien zullen ze dit weekend dubbel zo geprikkeld zijn om zich te bewijzen doordat

er een nie “Ko voetbal, probleem maar het punten. I spelen, so

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium