Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Talent? Of centen?

-

Het is allicht een van de mooiste menselijke verhalen uit de recente F1geschied­enis. Robert Kubica, het Poolse talent dat acht jaar geleden bij een crash bijna het leven liet, komt volgend jaar opnieuw aan de start van het Formule 1seizoen. Maanden en jaren van pijnlijke revalidati­e worden zo beloond. Applaus op alle banken.

Eens de bewonderin­g en blijdschap over zoveel goed nieuws is weggeëbd, volgt echter de onvermijde­lijke vraag: waarom kiest Williams voor een 34jarige rijder, zonder echt veel ervaring in de moderne Formule 1, die bovendien een groot deel van het gebruik van zijn rechterarm en hand moet missen? Waarom gaat dat zitje niet naar – pakweg – Stoffel Vandoorne?

Het antwoord is even kort als ontnuchter­end: omdat Kubica een pak geld op tafel kan leggen en Vandoorne niet. Bijna tien miljoen euro, wordt gefluister­d. Zowat integraal afkomstig van Poolse energiegro­ep Lotos, die maar wat graag wil meesurfen op de opnieuw groeiende popularite­itsgolf van Kubica. Want over hoeveel talent een Vandoorne of iemand anders van zijn te voet gestelde F1collega’s ook mogen beschikken, voor een renstal als het eens zo grote, maar nu danig noodlijden­de Williams zijn de centen die hun rijders aanbrengen levensnood­zakelijk.

Doet dat iets af aan de verdienste van Kubica? Neen. Voor zijn ongeval van 2011 was de Pool een van de snelste rijders van het pak en voor de wilskracht waarvan hij de afgelopen jaren blijk gaf, past alleen maar bewonderin­g. Bewonderin­g die zich vertaalt in popularite­it, wat zich via gretige sponsors dan weer vertaalt in – inderdaad – centen.

Gestolen heeft hij het niet, Kubica. Al blijft de vraag of hij zich in 2019 ook naar behoren uit de slag zal kunnen trekken. Stoffel Vandoorne zal het in ieder geval aandachtig volgen. Want zoals de WestVlamin­g het ons gisteren in Abu Dhabi vertelde: “Eigenlijk is die comeback van Kubica een goede zaak. Het bewijst immers dat in de Formule 1 alles mogelijk is.”

Ook de terugkeer van een na twee magere jaren gebuisde Belg, dat heeft u goed tussen de lijnen gelezen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium