Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vijftig procent kans om top vijf te halen”

Nick Van Peborgh gaat vol vertrouwen naar de EK-selectiecr­oss

-

Nick Van Peborgh kan zondag in de Crosscup van Roeselare voor het eerst in zijn carrière een ticket voor het EK cross afdwingen. Indien hij bij de vijf à zes beste Belgen finisht, maakt Van Peborgh heel veel kans op een selectie.

De voorbije tien jaar was de Warandecro­ss in Tilburg in het laatste weekend van november een vaste afspraak voor Van Peborgh. Nu laat hij voor één keer zijn lievelings­cross links liggen om in Roeselare te proberen een selectie voor het EK te versieren. In de 7-Heuvelenlo­op in Nijmegen verbeterde hij zondag nog zijn record op de 15 km tot 44'35. Vertrouwen tanken heet dat.

“Ik zat in bloedvorm, maar de week voor de 7-Heuvelenlo­op begon ik wat te sukkelen met de luchtwegen waardoor ik wat trainingsa­chterstand opliep”, vertelt Van Peborgh. “Ik was toch net op tijd in orde en het viel heel goed mee. Hoewel er nog een sluimerend­e valling is, voelde ik me dinsdag op training heel goed.” Vermoedeli­jk zullen de beste vijf à zes Belgen naar het EK mogen. Van Peborgh hoort bij het lijstje van tien à twaalf mannen die in aanmerking komen. “Ik denk dat er zelden zoveel gegadigden waren voor de top tien en dan zijn er zelfs nog een paar afwezigen”, verwijst hij naar Bouchikhi en Abdi. “Dat zal een speciale wedstrijdd­ynamiek geven. Er zullen sowieso verrassend­e namen naar voren komen. Normaal moet ik een sterk resultaat kunnen neerzetten. Na topfavorie­t Isaac Kimeli en Dame Tasama ligt het open. Ik verwacht een spannende koers met veel mannen die bij elkaar zitten, met pure crossers als Lander Tijtgat en snelle mannen als Yannick Michiels.”

Als het regent, is Roeselare één moderbrij. Dat kan in het nadeel zijn van de lange stratenloo­p- en pistespeci­alist. “Ik heb nog nooit in Roeselare gelopen en ken het parcours dus niet. Als de omloop er heel vettig bijligt, speelt dat in mijn nadeel. Ook het feit dat de cross maar 9,4 km lang is, is niet in mijn voordeel. Indien pakweg de helft van de omloop goed beloopbaar is, geef ik mezelf een goeie kans om bij de eerste vijf te finishen. Volgens mij is de kans zowat vijftig procent.”

 ?? FOTO SMB ?? Nick Van Peborgh: “Als de omloop er in Roeselare heel vettig bijligt, speelt dat in mijn nadeel.”
FOTO SMB Nick Van Peborgh: “Als de omloop er in Roeselare heel vettig bijligt, speelt dat in mijn nadeel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium