Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zelfs bij mijn brandweert­esten kon ik het niet laten om voluit te gaan”

Stefan Van Aelst, zo goed als zeker van derde zege op rij in de Achtkamp, begint straks aan opleiding tot brandweerm­an

-

Met zondag alleen de veldrit op het programma is Stefan Van Aelst zo goed als zeker van zijn derde Achtkamp-zege op rij. De Brasschate­naar heeft een rijke geschieden­is als 800-meterloper, is een fervent fietser en oefende doorheen het jaar ook op de andere discipline­s. Binnenkort begint hij zelfs een opleiding tot brandweer. “Ik wilde tijdens de testen eerst niet voluit gaan, maar kon het niet laten om alles te geven”, zegt Van Aelst.

Het zou zondag al heel raar moeten lopen als de Brasschate­naar niet zijn derde eindzege op rij pakt. “Ik leef er elk jaar naartoe en wil die zes weken presteren”, aldus de 30-jarige Van Aelst. “Doorheen het jaar maal ik veel fietskilom­eters af en begin september hervat ik het lopen. Vroeger liep ik op hoog niveau en had ik bijna een contract bij Sport Vlaanderen, maar een enkelbless­ure dwong me te stoppen. Als alternatie­f begon ik te fietsen. Eerst drie keer per week, nu doe ik het bijna dagelijks.”

Team Ali

In de zomer focust Van Aelst vooral op duatlons en triatlons met zijn ploeg, waarbij hij dan het fietsgedee­lte voor zijn rekening neemt. “Ik ben het gewend om hard te trainen uit mijn tijd als 800-meterloper. Ik train het hele jaar door en merk dat ik daar nu de vruchten van pluk. Deze zomer fietste ik nog naar Frankrijk, een tocht van 1.400 kilometer op zeven dagen, samen met enkele maten uit het atletiek. De meesten zijn ondertusse­n gestopt met lopen, maar we hebben steeds contact gehouden. Nu nemen we zo goed als allemaal deel aan de Achtkamp.”

Dit jaar vallen Van Aelst en zijn vrienden niet enkel op vanwege hun prestaties, maar ook vanwege hun opvallende outfit. “Toen onze sponsor vorig jaar stopte, groeide het idee om zelf een ploegje te beginnen. We wilden niet veel geld aan onze kleding spenderen en vonden op de goedkope webshop Ali Express een koerspakje en looptruitj­e. En voilà, nu lopen we rond met een zwart-wit shirtje met strik of das erop geprint: ‘Team Ali’ was geboren.”

Toch komt het competitie­beest in Van Aelst altijd naar boven. “Twee weken geleden legde ik fysieke proeven af om in aanmerking te komen voor brandweerm­an. De limiet die we op de 600 meter moesten lopen, stond op 2’45”. Niet echt een uitdaging. Ik wilde fris zijn voor de proef van zondag, dat kwam dus goed uit. Maar toen een vriend begon te stoken, kon ik het niet laten om toch voluit te gaan. Met mijn 1’30” mocht ik van de examinator­s meteen starten als brandweerm­an.

lachten ze.” Zondag wacht Van Aelst nog de veldrit. “Ik kijk uit naar die laatste proef. Zes weken presteren brengt altijd wat stress met zich mee. Daarna wil ik verder solliciter­en bij de brandweer. Het is een nieuwe uitdaging.”

Die is niet normaal,

 ?? FOTO RR ?? Stefan Van Aelst, in zijn opvallende outfit van TeamAli.
FOTO RR Stefan Van Aelst, in zijn opvallende outfit van TeamAli.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium