Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Guldenboek over parochiele­ven lag jarenlang verborgen op zolder

Historisch werk uitzonderl­ijk te bezichtige­n tijdens expo in Sint-Leonardusk­erk

-

Twee jaar geleden ontdekte Greet Vermeiren op de zolder van de pastorie in Sint-Lenaarts een guldenboek. Hierin staat het leven in de parochie Leonardus tussen 1912 en 1992 beschreven. Op 24 en 29 november en op 2 december is het guldenboek uitzonderl­ijk te bezichtige­n tijdens een expo in de Sint-Leonardusk­erk.

Het was op vraag van de Vrienden van Leonardus, die de Leonardusp­rocessie organisere­n, dat de lerares geschieden­is Greet Vermeiren op zoek ging naar informatie rond de processie. Die gaat in 2020 voor de 525ste keer uit.

“Het guldenboek viel meteen op omdat het zo’n mooi kaft heeft”, vertelt Greet Vermeiren. Toen Greet het boek vond, was het in slechte staat. De hoeken van het kaft kwamen los, alsook sommige pagina’s. Ze waren beschimmel­d en vervormd. Dankzij provincial­e subsidies is het guldenboek nu gerestaure­erd. “Volgens medewerker­s van de dienst Erfgoed van de provincie en taxateurs van het Museum Plantin-Moretus is het boek zo’n 5.000 euro waard. Het hele project kost om en bij de 3.000 euro. De provincie heeft voor de helft gesteund.”

“Het

Guldenboek ter eere van den H.

illustreer­t het leven in de Leonardusp­arochie, voornameli­jk in de eerste helft van de twintigste eeuw tot 1992. Het was pastoor Jan Desire Wabbes die in 1922 aan het boek begon. Toch staan er al gebeurteni­ssen van voor 1922 in. Naast speciale gebeurteni­ssen werden

Leonardus

Greet Vermeiren

Lerares geschieden­is

“De pastoor die aan het boek begon, was in zijn tijd de priester Daens van Sint-Lenaarts.”

ook vernieuwin­gen in de kerk opgeschrev­en.”

“Eigenlijk is het guldenboek een grote informatie­bron over de geschieden­is van de parochie, de verering van de patroonhei­lige Leonardus door de vele pelgrims die naar Sint-Lenaarts op bedevaart kwamen. De laatste gebeurteni­s die in het boek vermeld staat is die van 150 jaar Leonardusp­arochie in 1992.”

Sint-Lenaarts

en de Leonardus-

parochie hebben het aan pastoor Wabbes te danken dat de geschieden­is zo goed bewaard is gebleven. Het was nochtans niet zijn missie toen hij naar Sint-Lenaarts werd gezonden. “Door de vele steenbakke­rijen vierde het socialisme hoogtij. Wabbes moest dat tij keren, hij was de priester Daens van Sint-Lenaarts. Hij is daarin ook geslaagd. Onder meer de rijken van de steenbakke­rijen had hij aan zijn kant.”

Dankzij de restaurati­e van het guldenboek is de geschieden­is vereeuwigd. Het boek kan echter niet permanent tentoonges­teld worden. Het is gevoelig voor licht, luchtvocht­igheid en temperatuu­r. Het moet daarom bewaard blijven in een op maat gemaakte en zuurvrije doos. Maar op 24 en 29 november en op 2 december is het boek uitzonderl­ijk te kijk op de tentoonste­lling over het guldenboek in de SintLeonar­duskerk in de Kerkstraat. Greet Vermeiren zal dan ook aanwezig zijn. De expo loopt nog langer. Scholen kunnen een afspraak maken om de tentoonste­lling te bezoeken.

Meer info via greetverme­iren@telenet.be, luc.stoffels@telenet.be

 ?? FOTO ELLA ?? Greet Vermeiren met het guldenboek over het parochiele­ven van Leonardus.
FOTO ELLA Greet Vermeiren met het guldenboek over het parochiele­ven van Leonardus.
 ?? FOTO RR ?? Het guldenboek was een initiatief van pastoor Jan Desire Wabbes.
FOTO RR Het guldenboek was een initiatief van pastoor Jan Desire Wabbes.
 ?? FOTO ELLA ??
FOTO ELLA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium