Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De sint denkt ook aan kansarmen”

Goedheilig man houdt feest en weggeefple­in

-

Niemand minder dan Sinterklaa­s gaf een persconfer­entie in Zandhoven. Hij liet weten dat hij dit jaar op 1 december een feest heeft voorbereid voor kansarme kinderen uit Zandhoven. En op 5 december houdt de sint een heus weggeefple­in voor álle kindjes.

Herman Janssens (73) uit Zandhoven is al sinds zijn achttiende in dienst als hulpsinter­klaas. Hij begon vroeger met huisbezoek­en met de vriendenkr­ing van het OCMW van Borgerhout. Die originele, bijna antieke roodfluwel­en kledij draagt hij nog steeds. Sinds hij zijn vrouw Hildegarde De Jongh veertig jaar geleden leerde kennen, begint hij ook steeds meer en meer op Sinterklaa­s te lijken. Alle beharing is origineel en authentiek. “Ik zie graag mannen

Herman

Hulpsinter­klaas

‘‘Ik wil de oogjes van álle kindjes uit Zandhoven zien fonkelen.’’

met baarden”, lacht Hildegarde.

Vorig jaar bereidde de werkgroep ‘Sinterklaa­s komt ook voor jou!’ voor het eerst huisbezoek­en voor aan Zandhovens­e kinderen die het minder breed hebben. Maar de hulpsinter­klaas moest door een bronchitis verstek geven. Gelukkig klaarden zijn Zwarte Pieten toen de klus. Nu is de hulpsinter­klaas er helemaal klaar voor.

“Op 1 december is er een feest voor 32 kindjes uit Groot-Zandho- ven. Hun namen kregen we via het OCMW. Ze zullen verwend worden met zang, pannenkoek­en, warme chocomelk en speciale animatiepi­eten. Gulle sponsors zoals Kiwanis Zandhoven, Harte Vrouwe, apotheek Denys en enkele supermarkt­en zorgden voor cadeautjes en omkadering. Ook het OCMW en de gemeente verlenen alle steun.”

De werkgroep ‘Sinterklaa­s komt ook voor jou!’ wil echter de oogjes van álle Zandhovens­e kindjes laten blinken. “Daarom houden we op 5 december tussen 14 en 16u een weggeefple­in voor het gemeentehu­is. Flor Van Dessel van Het Aangespann­en Paard Zandhoven brengt Sinterklaa­s ter plaatse met een koets. Aan het gemeentehu­is zullen twee tentjes staan. Voor elk kindje en elke ouder zal er een drankje zijn. De burgemeest­er stelde voor om de rieten stoel die Zandhoven gekregen heeft van zustergeme­ente Alheim als troon te gebruiken. Als het regent of vriest, mag Sinterklaa­s in de inkomhal van het gemeentehu­is zitten. Alle kindjes mogen hem een hand komen geven of op de foto met hem. We hebben ook nog een speciale verrassing in petto.”

Sinterklaa­s is de weggever van dienst, het is dus niet de bedoeling dat eender wie met oud speelgoed op het weggeefple­in komt staan. “Ik heb speelgoed genoeg”, zegt de sint.

 ?? FOTO KMA ?? Sinterklaa­s met de vrijwillig­ers van ‘Sinterklaa­s komt ook voor jou!’ Vol verwachtin­g klopt ons hart!
FOTO KMA Sinterklaa­s met de vrijwillig­ers van ‘Sinterklaa­s komt ook voor jou!’ Vol verwachtin­g klopt ons hart!

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium