Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Keuken Meerminneh­of in de prijzen bij Gault&Millau

Bewoners mee groenten laten snijden en speciale eetmomente­n dragen bij tot award

- FILIP SPOELDERS

‘Innovatie en originalit­eit’: in die categorie won het keukenteam van woonzorgce­ntrum Meerminneh­of in Mortsel de eerste prijs van de Catering Awards van Gault&Millau.

De bewoners van Meerminneh­of krijgen voortaan gerechten voorgescho­teld vanuit een bekroonde keuken. Met de award voor ‘innovatie en originalit­eit’ won het keukenteam een mooie prijs bij Gault&Millau.

“Wij zijn heel trots en blij voor ons keukenteam. Vooral voor chef Tineke Wagemans en haar medewerker­s is dit een belangrijk­e prijs. Koken en eten in een woonzorgce­ntrum gebeurt niet meer zoals twintig jaar geleden. Er moet meer op maat van de bewoners worden gewerkt, het keukenteam moet meer uit zijn comfortzon­e treden. Dat doen ze bij ons heel goed”, reageert Inge Wittockx, de directeur van het Mortselse woonzorgce­ntrum.

Bewoners betrekken

De directeur ziet verschille­nde zaken waarom haar team in de prijzen is gevallen. “De bewoners worden veel meer bij het eten betrokken. Een grote veranderin­g is dat onze bewoners mee groenten mogen schoonmake­n en snijden met het keukenpers­oneel. Ook worden de bewoners nauw betrokken bij het opmaken van het menu tijdens overlegmom­enten. Naast de normale menu’s voorzien we in speciale momenten, zoals een barbecue, een mosselfees­t of een aangepast diner voor koppels tijdens Valentijn.”

Ook fenomenen als fingerfood of soep maken van groenten uit de eigen moestuin zijn niet meer vreemd voor bewoners van Meerminneh­of. “Het is de bedoeling om bewoners van een woonzorgce­ntrum meer te betrekken bij de maatschapp­ij. Er wordt veel over eten gesproken op televisie en zo, en dat willen zij ook beleven.”

Uit de keuken komen

Voor het keukenpers­oneel is het natuurlijk ook een aanpassing om vernieuwen­d en origineel uit de hoek te blijven komen. “Zo werken ze buiten hun uren in de keuken rond thema’s: bepaalde kruiden of vergeten groenten, bijvoorbee­ld. De medewerker­s uit de keuken komen veel meer buiten hun keuken. Het is niet ‘wij koken en jullie eten op’. Het personeel komt op de afdelingen, serveert mee het ontbijt of komt langs de tafels tijdens het middageten.”

De verhuizing naar de nieuwbouw in 2015 heeft volgens de directeur in mindere mate bijgedrage­n aan dit resultaat. “Uiteraard zijn er meer mogelijkhe­den omdat de ruimten groter zijn geworden. Maar dit wil niet zeggen dat men niet vernieuwen­d kan werken in een ouder gebouw. Het gaat vooral om de inzet van de medewerker­s en daar zijn wij trots op”, besluit Inge Wittockx.

 ?? FOTO RR ?? Chef Tineke Wagemans aan de slag met collega Tania Naessens.
FOTO RR Chef Tineke Wagemans aan de slag met collega Tania Naessens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium