Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cirkelzage­n en slijpers racen zondag in Fort 3

Wetenschap en techniek vinden elkaar tijdens ‘powertoolr­ace’

- FILIP SPOELDERS

Het Belgisch kampioensc­hap powertoolr­acen is een vaste maar vooral spectacula­ire attractie geworden tijdens de Dag van de Wetenschap. Zondag is het Fort 3 van Borsbeek opnieuw het decor voor racende schuur- en slijpmachi­nes.

Drie jaar geleden begon Open Garage hackerspac­e uit Borsbeek met dit evenement. De eerste editie vond plaats bij initiatief­nemer Anthony Liekens. Hij is ook bekend als de ‘mad scientist’ van het Canvasprog­ramma

Het werd zo’n overrompel­ing aan deelnemers en toeschouwe­rs dat er vorig jaar werd uitgeweken naar De Schuur op Fort 3. Toen namen 31 teams deel en zagen zo’n vijfhonder­d toeschouwe­rs hoe Axel Pauwels met zijn ‘Axel’s Green Machine’ Belgisch kampioen werd.

Dit jaar hebben al 45 teams zich ingeschrev­en. Allemaal hebben ze de afgelopen weken handgereed­schappen zoals cirkelzage­n, schuurmach­ines en haakse slijpers omgebouwd tot racewagent­jes. “De wagentjes racen één tegen één op een dubbele houten

Team Scheire. baan van 30 centimeter breed en 20 meter lang. Bij deze knotsgekke races is spektakel verzekerd. Sommige wagens halen snelheden van vele tientallen kilometers per uur. De vindingrij­kheid van de makers tart alle verbeeldin­g”, geeft Anthony aan. Zelf praat hij de hele namiddag aan elkaar tot aan de finale.

Met de races wil de organisati­e wetenschap en techniek toegankeli­jker maken voor een groot publiek. De liefhebber­s kunnen zondag gratis komen kijken. De powertoolr­ace vangt om 12u aan. Tegen 17u staat de finale op het programma. De bezoekers kunnen de zelfgemaak­te racemachin­es van dichtbij bewonderen in De Schuur.

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Teams racen tegen elkaar met allerlei soorten gereedscha­p.
FOTO FILIP SPOELDERS Teams racen tegen elkaar met allerlei soorten gereedscha­p.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium