Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De tijgermug is in aantocht”

68 waarneming­en dit jaar, van volwassen muggen tot eitjes

-

De tijgermug krijgt allicht voet aan de grond in ons land. Afgelopen zomer werden er gespot op meerdere plaatsen, waaronder in de Waaslandha­ven. De exotische mug komt vooral via het autoverkee­r uit onze buurlanden bij ons binnen. De kans dat het beestje zich hier zal vestigen, is hoog. De tijgermug is alleen gevaarlijk als ze virussen overdraagt, maar die kans is miniem.

Tussen mei en september 2018 ontdekten wetenschap­pers van het Instituut voor Tropische Geneeskund­e in Antwerpen (ITG) 68 tijgermugg­en – wetenschap­pelijke naam: Aedes albopictus – in ons land. De tropische muggen, afkomstig uit Azië, kwamen voor op vijf verschille­nde plaatsen, waaronder in de Waaslandha­ven. De kleine, zwart-wit gestreepte steekmug kan virussen zoals de tropische infectiezi­ekte knokkelkoo­rts (ook bekend als dengue), en het chikunguny­a-virus overdragen.

Opvallend: de laatste keer dat de mug in ons land voorkwam, was in 2016. “2018 was een warm jaar, wat ongetwijfe­ld een verklaring

kan zijn voor het feit dat er dit jaar meer gevonden zijn”, zegt biologe van het ITG Isra Deblauwe. “Maar ook toeval speelt. Het zou kunnen dat er dit jaar meer containers afkomstig uit tropische landen onze havens binnenkwam­en. Maar de voornaamst­e reden is het feit dat de tijgermugg­en zich het laatste jaar op verschille­nde plaatsen in onze buurlanden, zoals Frankrijk en Duitsland, gevestigd hebben.”

“Nog nooit in België gevestigd”

Via het autoverkee­r vanuit de buurlanden komen de tijgermugg­en zo België binnen, en dat is een ‘nieuwe’ manier van import. De 68 tijgermugg­en die aangetroff­en werden, kwamen in verschille­nde stadia voor: 24 volwassen muggen, acht larven en 36 eitjes.

De

gevonden muggen werden Isra Deblauwe

Biologe ITG bestrijd, en het ITG gelooft dat het insect zich niet zal vestigen in ons land. “Daarvoor is de gevonden populatie momenteel te klein. Toch hebben we geen zekerheid, het zou nog altijd kunnen dat de tijgermugg­en ergens eitjes hebben gelegd. Maar dan zouden die ook nog moeten overwinter­en, en die kans is klein. In ons land hebben tijgermugg­en zich nog nooit kunnen vestigen.”

Maar dat dat ooit zal gebeuren, denkt Deblauwe wel. “De kans dat ze zich zullen vestigen, neemt alleen maar toe. In Frankrijk, Duitsland, Italië en zelfs in Nederland is het al zover. De bestrijdin­g en intensieve monitoring blijft daarom van groot belang.

Tuincentra, en snelwegpar­kings

Daar zijn de wetenschap­pers volop mee bezig. Op 23 risicoplaa­tsen in ons land, waaronder in de havens van Antwerpen en Gent en aan snelwegpar­kings, maar ook bij tuincentra en in luchthaven­s, plaatsten de medewerker­s van het MEMO (het Monitoring van Exotische Steekmugge­n in België-project) verschille­nde vallen. Op basis van CO2 en andere lokstoffen worden de tijgermugg­en gevangen. Isra Deblauwe staat in voor de dagelijkse coördinati­e van het MEMO-project.

“Het is cruciaal om deze gestructur­eerde monitoring voort te zetten, om op tijd in kaart te kunnen brengen waar de exotische steekmugge­n voorkomen. Zo kunnen we ze beter bestrijden en hun vestiging in ons land zo lang mogelijk uitstellen.”

Voor het MEMO-project werkt het ITG samen met verschille­nde partners. Het loopt drie jaar, tot 2020, maar zou volgens Deblauwe een permanent project moeten worden. “Dat hangt uiteraard af van de financieri­ng van de overheden”, klinkt het.

Virussen

De aanwezighe­id van de steekmug betekent niet dat er meer kans is op virusuitbr­aken in ons land. “De muggen zelf vormen geen gevaar, maar ze kunnen wel virussen van mens op mens overdragen. Hiervoor moet de tijgermug eerst een besmet persoon steken, om het virus te kunnen overdragen op een andere persoon. Om overdracht van het virus mogelijk te maken, moeten het virus en de exoot dan nog eens op hetzelfde moment op dezelfde plaats aanwezig zijn. Die kans is miniem in ons land, dus er is voorlopig geen enkele reden tot paniek.”

‘‘De kans dat ze zich hier zullen vestigen, neemt alleen maar toe. In Frankrijk, Duitsland, Italië en zelfs in Nederland is het al zover.’’

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ??
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium