Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Facebook bestelde zelf fake news

- PETER MIJLEMANS

Facebook staat opnieuw met de billen bloot. Toplui schakelden een pr-bedrijf in om concurrent­en of critici in diskrediet te brengen. Over Apple-baas Tim Cook werd het gerucht de wereld ingestuurd dat hij kandidaat was voor de presidents­verkiezing­en, om hem zo in slechte papieren te brengen bij president Trump. Om de joodse miljardair en politiek fondsenwer­ver George Soros zwart te maken werden geen middelen geschuwd, zelf niet antisemiti­sche clichés.

Het was Elliot Schrage, de communicat­iedirecteu­r van Facebook, die gisteren in een blog toegaf dat hij de pr-firma Definers Public Affairs had ingehuurd. De top van het bedrijf had eerder de berichten hierover in The New York Times ontkend. Topvrouw Sheryl Sandberg zei nog nooit eerder te hebben gehoord van Definers. Nochtans is het pr-bedrijf in Washington en in brede lagen van de Amerikaans­e politiek geen onbekende naam. Een naam waarvan nogal wat politici koude rillingen krijgen.

Blazoen oppoetsen

De firma, met fundamente­n in de Republikei­nse partij, herbergt onder meer America Rising, dat gespeciali­seerd is in opzoekings­werk over politieke rivalen. De minst fraaie verhalen worden gebruikt om campagnes op te zetten en hen in diskrediet te brengen. De politieke pr-firma heeft sinds een dik jaar een poot in Silicon Valley, geleid door Tim Miller, een Republikei­n uit de entourage van de familie Bush. Schrage, die op het punt staat Facebook te verlaten, liet verstaan – zonder zich overigens te excuseren – dat hij de firma opdracht had gegeven om het blazoen van Facebook op te poetsen na een aantal schandalen.

De campagne verliep via meerdere sporen. Er was de traditione­le goednieuws­show over Facebook, waarbij vooral de rol van het portaal in de Russische inmenging in de VS-verkiezing­en werd dood genuanceer­d. Maar Definers Public Affairs bewandelt ook andere, duistere paden. Om de aandacht af te leiden van de problemen van Facebook werd actief gespeurd naar minder fraaie verhalen over rivalen, zoals Google. Die werden gepublicee­rd op een website van het pr-bedrijf, die gecamoufle­erd is als nieuwskana­al. Of ze werden kant-en-klaar aangeboden aan de Amerikaans­e media. Vooral via de conservati­eve en de alt-right newssites zoals Breitbart genoten die berichten een brede verspreidi­ng.

Apple in diskrediet gebracht

Ook over Apple werd een stroom negatieve verhalen gelanceerd. Dat gebeurde nadat CEO Tim Cook kritiek had geleverd op het privacybel­eid van Facebook – zonder het bedrijf bij naam te noemen. Volgens

werden zelfs verhalen compleet verzonnen om Cook in diskrediet te brengen.

Zo werd het gerucht gelanceerd dat Cook zich klaarmaakt­e om deel te nemen aan de presidents­verkiezing­en van 2020. Enkel en alleen om ervoor te zorgen dat de communicat­ielijnen tussen Apple en president Trump verder zouden verzuren en Apple in het vizier van de conservati­eve media zou komen.

The New York Times

Pijlen op George Soros

Facebook gaf gisteren ook toe dat specifiek gevraagd werd de pijlen te richten op George Soros. Die had tijdens het World Economic Forum in januari hard uitgehaald naar techbedrij­ven zoals Facebook en Google. Hij had ze een bedreiging voor de samenlevin­g en de democratie genoemd, omdat ze te weinig doen om hun gebruikers te beschermen tegen de negatieve kanten van de sociale media; van het uithollen van de privacy tot het oogluikend toelaten dat hun kanalen misbruikt worden voor propaganda, fake news en manipulati­e.

Facebook wilde weten wie de actiegroep­en waren die kritiek hadden op het bedrijf en door wie ze gefinancie­rd werden. Definers Public Affairs concludeer­de dat Soros de drijvende financiële kracht was en de actievoerd­ers niet meer dan pionnen. Lobbyisten schoven maandenlan­g informatie door naar Amerikaans­e media met de boodschap in elk artikel de rol van Soros als organisato­r-geldschiet­er in de verf te zetten. Om het verhaal te laten kloppen, werden wel wat vervelende details weggelaten. De vzw Color of Change bijvoorbee­ld, die Facebook uitkamt op zoek naar hatespeech en discrimine­rende advertenti­es, krijgt inderdaad geld van Soros. Maar een andere geldschiet­er is het Open Philantrop­hy Project, en dat werd gesticht door Dustin Moskovitz, de medeoprich­ter van … Facebook. Antisemiti­sche boodschap Maar alleen Soros telde dus: de joodse multimilja­rdair die veel geld steekt in actiegroep­en met een liberaal en prodemocra­tisch programma, is de favoriete schietschi­jf van de conservati­eve media. Daarvoor wordt het beeld van de rijke jood die achter de schermen aan de touwtjes trekt niet geschuwd. Dit antisemiti­sche archetype werd door Definers Public Affairs nog versterkt, zo klonk het in de VS, waar felle kritiek was op de aanpak van Facebook.

Stuurloos schip

Nadat de lastercamp­agne was uitgelekt, werden de banden met het pr-bedrijf verbroken en haastte Mark Zuckerberg zich om te zeggen dat hij niet op de hoogte was. Een antwoord dat ook slecht viel. Het werd aangegrepe­n als het zoveelste bewijs dat Facebook zo stilaan een stuurloos schip is, waar Zuckerberg en zijn rechterhan­d Sheryl Sandberg de toestand niet meer onder controle hebben.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium