Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van schandaal naar schandaal

- (pmm)

De schandalen blijven Facebook achtervolg­en. De laatste twee jaar komt het bedrijf van de ene in de andere storm terecht

Haatberich­ten

Facebook krijgt wel vaker de kritiek haatberich­ten te negeren en te weinig te doen om die te blokkeren of te verwijdere­n. In 2016 werd in München tegen de top van de partij een rechtszaak ingespanne­n. Vorige maand gaf het bedrijf toe dat de militairen in Myanmar op grote schaal Facebook gebruikten om haat te verspreide­n tegen de etnische Rohingya-minderheid. Ook in de burgeroorl­og in Zuid-Soedan wordt Facebook volgens de VN door de overheid misbruikt om op te roepen tot geweld.

Manipulati­e

Vorig jaar moest het bedrijf toegeven dat er heel wat fake news van Russische makelij was verschenen in de aanloop naar de presidents­verkiezing­en. 126 miljoen Amerikanen zouden die nepbericht­en gezien hebben, gaf Facebook toe. Voordien was dat in mindere mate ook gebeurd rond het Brexit-referendum.

Schending van de privacy

Datalekken of problemen met de beschermin­g van de privégegev­ens van gebruikers, duiken geregeld op. De meest ophefmaken­de zaak was die rond Cambridge Analytica. Dat had privégegev­ens van tientallen miljoenen Facebookle­den doorgeslui­sd naar de campagne van Trump. Die data werden gebruikt om profielen te maken van kiezers, waardoor die persoonlij­k benaderd konden worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium