Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De rots die een schaduw werpt over de Brexit-deal

Spanje wil meer garanties dat het zeggenscha­p behoudt over Gibraltar

- KARIN DE RUYTER

Spanje blijft onwrikbaar over de Rots. Op de Europese top van komende zondag dreigt het wegens Gibraltar tegen het akkoord over de Brexit te stemmen. Maar blokkeren kan het de deal niet.

Het princiepsa­kkoord dat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie bereikt hebben over hun samenwerki­ng na de Brexit, werd gisteren overschadu­wd door de onwrikbare houding van de Spanjaarde­n over Gibraltar. Spanje wil meer garanties dat het zeggenscha­p behoudt over het toekomstig­e statuut van de 6,7 vierkante kilometer grote Britse enclave. Als die er niet komen, dreigt het zondag de ‘echtscheid­ingsoveree­nkomst’ tussen het VK en de EU, waarover eind vorige week een akkoord werd gesloten, niet goed te keuren.

Een Spaanse nee-stem kan die overeenkom­st niet blokkeren. Maar de Europese Commissie wil graag een unanieme goedkeurin­g. Als Spanje de rangen breekt, is dat een politiek probleem.

Goedkopere sigaretten

Gibraltar komt nu alleen ter sprake in een protocol bij de scheidings­overeenkom­st. Dat protocol voorziet in bilaterale onderhande­lingen tussen Spanje en het Verenigd Koninkrijk over de toekomst van de Rots. Die zijn al volop bezig, zelfs bijna afgerond. In vier MoU’s –

– en een belastingv­erdrag zijn afspraken gemaakt over een aantal kwesties.

Die zijn het gunstige fiscale regime van Gibraltar, de prijs van tabaksprod­ucten (si-

memoranda of understand­ing garetten zijn nu goedkoper in Gibraltar, wat een drukke smokkelhan­del genereert) en de rechten van de meer dan tienduizen­d Spanjaarde­n die op de Rots werken.

Maar voor Spanje is zo’n protocol niet genoeg. Het wil dat in de tekst nog eens expliciet wordt opgenomen dat Spanje (mee) kan onderhande­len over beslissing­en die Gibraltar aangaan. Tot nog toe is dat altijd zo vermeld geweest in akkoorden over de Brexit, luidt het in Spanje. Waarom is dat dan nu niet meer het geval in de scheidings­overeenkom­st en in de verklaring over de toekomstig­e samenwerki­ng?

Spanje vreest blijkbaar dat Gibraltar automatisc­h ‘inbegrepen’ zal zijn in onderhande­lingen over de relatie tussen de EU en het VK, zonder dat de Spanjaarde­n daar nog aan te pas komen. Die vrees werd er niet minder op door de verklaring­en van premier Theresa May. Zij zei gisteren in het Britse parlement expliciet dat ze haar Spaanse collega Pedro Sánchez, in een telefoonge­sprek woensdagav­ond, heel duidelijk had gemaakt dat ze “de Britse soevereini­teit” over Gibraltar zou blijven verdedigen en dat de verklaring over de toekomstig­e samenwerki­ng met de EU goed is voor “heel het Verenigd Koninkrijk”. Dus ook voor Gibraltar.

Een aanpassing van de tekst lijkt uitgeslote­n. Dat zou de deur openzetten voor nog wijziginge­n, want ook andere lidstaten hebben bedenkinge­n. Zo wil ons land, net als Frankrijk, graag garanties over de visserijre­chten. En vooral: de staats- en regeringsl­eiders willen zondag niet meer onderhande­len, maar alleen het akkoord nog bekrachtig­en.

 ?? FOTO AP ?? Gibraltar, een stukje Groot-Brittannië aan het uiterste puntje van Spanje.
FOTO AP Gibraltar, een stukje Groot-Brittannië aan het uiterste puntje van Spanje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium