Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nepvlees van Bill Gates naar de beurs

Beyond Meat wil 100 miljoen dollar ophalen voor internatio­nale doorbraak

- (fem)

Beyond Meat, een Amerikaans bedrijf dat hamburgers van ‘nepvlees’ maakt, trekt naar de beurs. Bekende geldschiet­ers van Beyond Meat zijn Bill Gates en Leonardo DiCaprio.

Het ziet eruit als een hamburger. Het ruikt als een hamburger. Het smaakt als een hamburger. Maar het is geen hamburger. Of toch niet echt. Het Californis­che bedrijfje Beyond Meat maakt vleesverva­ngers op basis van planten. Het is een business die boomt. Volgens het Amerikaans­e onderzoeks­bureau Allied Market Research zal de markt van plantaardi­ge vleesverva­ngers, vandaag 4,7 miljard dollar groot, tegen 2025 bijna verdubbele­n tot 7,54 miljard dollar.

Het negen jaar oude Beyond Meat is een van de bekendste spelers. Het bedrijf kreeg al steun van beroemde investeerd­ers als Bill Gates en Leonardo DiCaprio. Het is het bekendst om zijn vleesloze Beyond Burger, volgens de Amerikaans­e website Food Dive de eerste plantgebas­eerde hamburger die in de Amerikaans­e supermarkt­en in de vleesafdel­ing lag.

Nog niet winstgeven­d

Beyond Meat trekt nu naar de beurs. Het wil op de Nasdaq 100 miljoen dollar ophalen en wil daarmee investeren in innovatie, productiep­rocessen en marketing. “Want we geloven dat de vraag naar onze producten zal blijven groeien.”

Winstgeven­d is Beyond Meat nog niet. In 2017 draaide het 30,4 miljoen dollar verlies. Dat was nog meer dan het verlies van 25,1 miljoen dollar van het jaar voordien. Het is ook niet de enige speler in de markt. In de VS is er concurrent­ie van het eveneens Californis­che Impossible Foods. Dat verkoopt zijn producten, zoals de Impossible Burger, vooral aan restaurant­s, maar de bedoeling is om het nepvlees volgend jaar ook in de winkelrekk­en te krijgen. En Memphis Meats uit San Francisco doet ook al iets gelijkaard­igs. Om maar te zeggen: nepvlees is hot in Silicon Valley.

En niet enkel in de Verenigde Staten, ook vlak over de grens in Nederland is de markt in beweging. In Maastricht timmert professor Mark Post al een tijdje aan Mosa Meat, zijn bedrijf dat hamburgers uit ‘kweekvlees’, gemaakt uit in een labo gekweekte cellen, op de markt wil brengen. Onder meer Google-medeoprich­ter Sergey Brin is een van de investeerd­ers. Tegen 2021 wil Mosa Meat een fabriek draaiend hebben, om het nu nog dure kweekvlees voor een aanvaardba­re prijs in de winkelrekk­en te krijgen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium