Gazet van Antwerpen Stad en Rand

75 jaar spektakel, 15 graden onder nul

Tien weken lang repetities in AED Studios Lint, maar voorlopig geen ‘Showtime’ in ons land

- PATRICK POPPE

Tien weken lang heeft de crew van Holiday on Ice zijn tournee van de jubileumsh­ow de AED Studios in Lint voorbereid. Zondag vertrekt het hele ijscircus met negen dubbele trailers richting Duitsland, waar op 29 november de wereldprem­ière plaatsvind­t van de nieuwste show.

Strak tijdschema

(vandaag,

aah’s

Jubileum

Showtime

red.)

Showtime

ooh’s

in

Voor spektakelm­aker Franco Dragone, bekend van Cirque du Soleil, werd vijf jaar geleden al eens een zwembad gebouwd in de AED Studios in Lint. Deze keer moest er voor de hele repetitiep­eriode van Holiday on Ice een ijspiste zijn van 15 bij 38 meter, met ijs dat op 15 graden onder nul wordt gehouden. Dat zorgde voor wat kopbrekers, maar in de Lintse studio’s schijnt niets nog onmogelijk te zijn.

“Er zijn maar weinig locaties in Europa waar we in alle rust aan zo’n spektakel als Holiday on Ice kunnen werken”, zegt Willem Metz, de uitvoerend producent van Holiday on Ice. De Nederlande­r heeft een rist spektakelm­usicals op zijn naam staan, is zijn derde ijsproduct­ie.

Showtime

“Ons hoofdkanto­or zit in Nederland, dus de afstanden blijven beheersbaa­r. Bovendien zijn alle audiovisue­le en belichting­svoorzieni­ngen hier, inclusief appartemen­ten en cateringmo­gelijkhede­n voor onze 75 schaatsers en crewleden. Lint is echt een droom om te werken. Dat moet ook wel, we zitten met een strak tijdschema om zo voorbereid mogelijk te starten met de showreeks die ons vanaf zondag tot en met 28 april in dertig verschille­nde steden zal brengen. Intussen hebben we hier zelfs al wat tryouts gehouden met een beperkt publiek. Vrijdag

houden we nog een generale repetitie, zondag vertrekken we dan uit Lint. Weliswaar met spijt in ons hart, al snakken we toch ook naar de liveshows, het applaus en alle en

van het publiek.” Helaas komt het gezelschap niet terug naar België met Voorlopig toch, want er zijn gesprekken bezig voor opvoerigne­n in 2020.

“We hangen gewoon af van de beschikbaa­rheid van de grote zalen en iedereen wil ons natuurlijk in dezelfde winterperi­ode boeken. Daardoor kunnen we niet overal optreden. Al is met al zijn grandeur wellicht wel een show die we drie seizoenen kunnen laten lopen, in plaats van de gebruikeli­jke twee.”

Showtime.

Showtime

is tevens een eerbetoon aan het 75-jarige bestaan van Holiday on Ice. Dat ging in 1943 van start in de Verenigde Staten en kwam in 1976 in Nederlands­e handen. Vanaf 1996 werd het vervolgens eigendom van mediamagna­at Joop Van den Ende. In het verleden trokken 105 shows al meer dan 330 miljoen bezoekers naar 630 steden in tachtig landen. Daarmee is Holi- day on Ice de langstlope­nde ijsdanssho­w ter wereld. Voor de jubileumsh­ow worden er zelfs enkele extra’s uit de kast gehaald: een heuse stoomlocom­otief wordt op het ijs gereden en de cast krijgt het gezelschap van Aliona Savchenko en Bruno Massot, twee Olympische en wereldkamp­ioenen in het schaatsen. Naast de schaatsers toert er ook een technische crew mee, aangevuld met vier of ijsmeester­s. Die

staan specifiek in om de ijspiste op en af te bouwen en om te waken over de perfecte kwaliteit van het ijs. Bezoekers die naar het spektakel gaan kijken, mogen zich verwachten aan prachtige decors, meer dan driehonder­d handgemaak­te kostuums, een gigantisch­e videomuur, hologrampr­ojecties en nog zo veel meer. De komende maanden trekt het circus in negen dubbele trailers rond in Duitsland en Frankrijk.

Willem Metz

Holiday on Ice

‘ice

technician­s’

“Lint is een droom om te werken. We vertrekken met spijt in ons hart, maar we snakken toch ook naar de liveshows en het applaus van het publiek.”

België op de kaart gezet

Intussen is het al de derde keer dat Holiday on Ice voor de repetities neerstrijk­t in Lint, maar “zulke grote producties in huis hebben went nooit”, zegt CEO Glenn Roggeman. “Voor onze hoofdingan­g staat een oude straaljage­r, een monument waarmee we verwijzen naar de droom die de mens eeuwenlang had om te kunnen vliegen. Met de luchtvaart is die droom gerealisee­rd, wij willen hier ook de meest creatieve dromen laten uitkomen. En dus zijn we blij dat zulke grote producties voor Lint blijven kiezen. Naast tv, film en bedrijfsev­enementen is dit de vierde commerciël­e pijler van onze studio’s. De voorbije vijf jaar hebben we onze site immers technisch en facilitair klaar gemaakt om dergelijke grote internatio­nale showrepeti­ties profession­eel te kunnen ontvangen. Deze productie is wereldklas­se. We zijn dan ook trots dat ze zich bij ons thuis voelen om zo’n indrukwekk­end spektakel te repeteren op technisch en artistiek vlak. We zetten België hiermee alweer op de kaart in de internatio­nale entertainm­entwereld. Om massa-evenemente­n naar hier te halen zijn we niet uitgerust. Voor shows als Holiday on Ice zijn er de Sportpalei­zen van deze wereld, maar dat ze hier komen repeteren is toch wel heel erg, euh …

www.holidayoni­ce.com

cool.”

 ??  ?? Maar liefst 75 schaatsers maken zich klaar voor een show die dertig steden zal aandoen.
Maar liefst 75 schaatsers maken zich klaar voor een show die dertig steden zal aandoen.
 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Willem Metz van Holiday on Ice en Glenn Roggeman van AED Studios blikken terug op een aangename samenwerki­ng.
FOTO'S JORIS HERREGODS Willem Metz van Holiday on Ice en Glenn Roggeman van AED Studios blikken terug op een aangename samenwerki­ng.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium