Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezonken Dandia vandaag gelicht

Voorbereid­ingen in Albertkana­al slepen langer aan dan verwacht

- (mph)

Zonder nieuwe vertraging­en gaan bergers vandaag proberen om het gezonken binnenschi­p Dandia weer boven de waterspieg­el van het Albertkana­al te hijsen. De operatie is de voorbije dagen grondig voorbereid.

Normaal zou het binnenschi­p gisteren al opgetild worden. “Het trekken van banden onder de romp van het schip heeft zaterdag langer geduurd dan verwacht”, zegt Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg. “Een van de twee ankers van de Dandia was ook een tijdje zoek en bleek uiteindeli­jk in de weg te liggen voor het welslagen van de bergingsop­eratie. Vandaar dat er vandaag

(zondag, red.) verder is gewerkt en we maandag pas beginnen te hijsen.”

Voor de operatie zijn twee grote pontons naar Herentals gevaren.

“De banden onder de Dandia worden aan de kranen op de pontons bevestigd, zodat die het schip kunnen lichten. Van zodra het ruim boven water komt, kan het leeggepomp­t worden. De bergers gaan ervan uit dat het schip dan opnieuw kan drijven. Bedoeling is om het dan iets verderop aan de kade te leggen zodat de toekomstmo­gelijkhede­n kunnen bekeken worden.”

Duizend ton mest

De bergers willen ook verdere milieuvero­ntreinigin­g voorkomen. De duizend ton kunstmests­tof die de Dandia aan boord had heeft het water verontrein­igd en gisteren was er ook olieveront­reiniging stroomafwa­arts van het scheepswra­k.

 ?? FOTO MPH ?? Het binnenschi­p zou vandaag boven water moeten komen.
FOTO MPH Het binnenschi­p zou vandaag boven water moeten komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium