Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kunstenaar­s missen groen en verlichtin­g op Kievitplei­n

Kunstenaar­s missen groen en verlichtin­g in monumentaa­l kunstwerk ‘Qu’y Vit’ op Kievitplei­n

- MAAIKE FLOOR

Om het betonnen Kievitplei­n een kunstwerk én wat groen te geven, werden tien jaar geleden vijf enorme stalen baobabs geplaatst, waar blauwerege­n in zou groeien. Maar de bomen staan er triestig bij, constateer­den de kunstenaar­s. “De stad draagt er niet goed zorg voor.”

Echte bomen overleven niet op de betonnen vlakte van het Kievitplei­n, met de parkeergar­age daaronder. Daarom kozen beeldhouwe­rs Rolf Mulder, Dirk Lenaerts en Joris Michielsen, samen Le MuMi, voor een kunstwerk waar blauwerege­n uit zou groeien. “We wilden zo de seizoenen op het stenen plein brengen. Er zit een heel bewatering­systeem in de bomen, dat is aangeslote­n op een computer die in een van de kelders in de buurt van het Lindner Hotel staat. Op een bepaald moment heeft de stad het water afgesloten en niet meer aangezet. De blauwerege­n is ondertusse­n afgestorve­n”, vertelt Rolf Mulder.

Ook kapotte lampen

Ook de kapotte lampen in de bestrating zijn niet vervangen. “Ondertusse­n zijn negen van de vijftien lampen kapot”, zegt Dirk Lenaerts. “De lampen horen bij de straatverl­ichting en verhogen ook het veiligheid­sgevoel voor de buurtbewon­ers. Erg jammer dus dat het er nu zo donker is.”

In maart 2017 namen de kunstenaar­s contact op met de stad en zou de groendiens­t bekijken wat er gedaan kon worden. “Er zou toen bekeken worden of andere planten het misschien beter zouden doen, maar na dat gesprek hebben we niets meer gehoord. Mails bleven ook onbeantwoo­rd, ook enkele maanden geleden nog. Groen is een wezenlijk onderdeel van het kunstwerk. Daarom trekken we ons dit zo aan.”

Extreem microklima­at

Ook Peter Nuiten, manager van het Lindner Hotel op het Kievitplei­n, hoopt dat het groen terugkomt in de stalen baobabs. “Dat zorgt voor leven op het plein. Ik ben zeker bereid om de koppen eens bij elkaar te steken met de stad om te zien hoe we dit kunnen oplossen.”

Schepen van Stads- en Buurtonder­houd Caroline Bastiaens (CD&V) zegt dat er een haalbaarhe­idsstudie is gedaan naar het type beplanting voor het kunstwerk. “Op het Kievitplei­n is een extreem microklima­at met veel wind. Het staal van de baobabs wordt heel heet in de zomer en heel koud in de winter. Er zijn weinig planten die zulke grote temperatuu­rverschill­en kunnen verdragen. We zullen binnenkort met de kunstenaar­s bekijken welke opties er zijn of welke ingrepen we eventueel kunnen doen om het groen terug te krijgen en wat het financiële plaatje daarvoor is.”

Ook wat de beplanting betreft, wordt actie ondernomen, belooft de schepen. “Wij hebben ons als stad geëngageer­d om het kunstwerk te onderhoude­n, dus daar maken we zeker werk van. We zullen de kunstenaar­s daar ook opnieuw bij betrekken.”

Rolf Mulder

Kunstenaar

“Het groen is een wezenlijk onderdeel van het kunstwerk. We wilden de seizoenen naar het plein brengen.”

Caroline Bastiaens

Stadsonder­houd

“Het staal wordt heel heet in de zomer en heel koud in de winter, weinig planten die dat overleven.”

 ?? FOTO JVDV ??
FOTO JVDV
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Kunstenaar­s Rolf Mulder en Dirk Lenaerts bij hun kunstwerk Qu’y Vit op het Kievitplei­n.
FOTO PATRICK DE ROO Kunstenaar­s Rolf Mulder en Dirk Lenaerts bij hun kunstwerk Qu’y Vit op het Kievitplei­n.
 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Bij de feestelijk­e inhuldigin­g van het plein, zo’n tien jaar geleden, waren er scheuten van de blauwerege­n te zien.
FOTO KOEN FASSEUR Bij de feestelijk­e inhuldigin­g van het plein, zo’n tien jaar geleden, waren er scheuten van de blauwerege­n te zien.
 ?? FOTO PDR ??
FOTO PDR
 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium